Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Συνάντηση του Πρωθυπουργό με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ

Απο την ηλεκτρονική έκδοση της Ναυτεμπορικής http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1913540
διαβάζουμε τα παρακάτω.

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει βάρος στη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, έδωσε ο Πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή του συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ.

«Προτεραιότητά μας ήταν να σώσουμε την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δείξουμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις ότι είμαστε κοντά, αλληλέγγυοι, στα ʼτομα με Αναπηρία και γενικότερα στα ασθενέστερα στρώματα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

Πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα ΑμεΑ να παραμείνουν ενεργά και να συμμετέχουν ισότιμα και προσφέροντας δημιουργικά στην κοινωνία, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρδακαστάνης αναγνώρισε την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να ανατάξει την οικονομία, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι πιο παρούσα στην περίοδο της κρίσης. «Ο κόσμος της αναπηρίας κ. Πρωθυπουργέ αναμένει από εσάς, εσάς προσωπικά αυτό το μήνυμα της ασφάλειας και της σιγουριάς ότι στην περίοδο αυτή δεν θα είναι οι ξεχασμένοι πολίτες αυτού του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν πολλά που γίνονται και με λιγότερα χρήματα και άλλα, βεβαίως, με σωστή διαχείριση των χρημάτων, ώστε να πάνε εκεί που πρέπει, και ειδικά στην αντιμετώπιση των δικών σας θεμάτων», επισήμανε τέλος ο κ. Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά τους «για να υπάρχει η αίσθηση δικαίου στη χώρα μας, κάτι που είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής».

KKE: Ο Καιάδας ωχριά μπροστά στην κυβερνητική πολιτική

«Ο Καιάδας ωχριά μπροστά στην πολιτική της κυβέρνησης, που εγκαταλείπει και παραδίδει τους ανθρώπους με αναπηρίες στα νύχια των επιχειρηματιών και των “φιλανθρώπων”. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της κυβέρνησης», σχολίασε με αφορμή τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΕΣΑΜΕΑ

Αρ.Πρωτ. 32/2010
15/12/2010
ΠΡΟΣ: ΕΣΑΜΕΑ
ΚΟΙΝ: ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ

Θέμα: «Προτάσεις για την αναμόρφωση του σχετικού ΠΔ που αφορά στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»
Με αφορμή τις προτάσεις της ΕΣΑμΕΑ για την αναμόρφωση του σχετικού ΠΔ που αφορά στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουμε να πούμε τα παρακάτω.
Η περ. α της παρ. 1 του άρθρου 13 του Π.Δ 50/8-3-96 ‘’Οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται ειδική θεραπευτική αγωγή ή εκπαίδευση και είναι τυφλά, κωφά ή βαρήκοα, αυτιστικά, σπαστικά πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS, σύνδρομο DΟWΝ και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn. Για την απόδειξη των λόγων αυτών απαιτείται βεβαίωση Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας ΄΄. είναι σε εφαρμογή μέχρι και σήμερα αλλά σοβαρές ασθένειες ή σύνδρομα ( πχ νοητική αναπηρία >67%) δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό .
Γι αυτό το λόγο προτείνουμε:
Αντί όλων των ασθενειών που αναφέρονται στο πιο πάνω ΠΔ, και για να μην εξαιρεθούν ενδεχομένως πάλι ορισμένες αναπηρίες, να συμπεριληφθεί ο όρος ‘’ εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά με αναπηρία 67% και άνω το οποίο να προκύπτει σύμφωνα με το Νόμο 2643/98 (ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 2643 Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και άλλες διατάξεις.), πρωτοβάθμιες επιτροπές που μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικά ποσοστού αναπηρίας 67% και άνω είναι μόνο αυτές του ΙΚΑ. (Ν.2643/98 Άρθρο 7, παρ. η : Πιστοποιητικό πρωτοβάθμιας υγειονομικής Επιτροπής του Άρθρου 6 του ν.2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α’) από το οποίο να προκύπτει η πάθηση και το ποσοστό αναπηρίας.)
Ο όρος ‘’βαριές αναπηρίες και περίπλοκες ανάγκες εξάρτησης’’ είναι πολύ γενικός και μόνον προβλήματα προκαλεί.
Η περ. β που αναφέρεστε αφορά τους πολύτεκνους.
Στην περ. γ συμφωνούμε με την πρόταση σας ‘’ σε όλους τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ανεξάρτητα από την αιτία της αναπηρίας να έχουν το δικαίωμα να υπηρετούν σε σχολεία που βρίσκονται πληρέστερα στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους’’. Γιατί όμως μόνο στους ανθρώπους με αναπηρία >50% και όχι και στους γονείς παιδιών με αναπηρία >50% .Το ίδιο δύσκολο δεν είναι για έναν εκπαιδευτικό με νεανικό διαβήτη (αναπηρία 50%) με έναν γονέα με παιδί με νεανικό διαβήτη;;;
Τέλος θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για αποσπάσεις σε αναπληρωτές γονείς παιδιών με αναπηρία, καθώς και ατόμων με αναπηρία, στους τόπους που τους εξυπηρετούν, όταν αποδεδειγμένα η αναπηρία προέκυψε μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών της αίτησης αναπληρωτών και ωρομισθίων και περιοχών προτιμήσεις, για να μην ξαναζήσουμε αυτό που συμβαίνει φέτος με την μητέρα που το παιδί της έμεινε εγκεφαλικά παράλυτο μετά από προγραμματισμένη εγχείρηση καρδίας στην οποία υπεβλήθει στις 20/7/2010, εγχείρηση που αν όλα έβαιναν κατ΄ ευχήν, η μητέρα σήμερα μαζί με το παιδί της θα υπηρετούσε ως αναπληρώτρια στην Γ – Β Αθήνας, παραμένει εγκλωβισμένη στον τόπο κατοικίας της, αφού πρέπει να είναι κοντά στο παιδί , παρόλο που και το Υπουργείο στην απάντηση τους σε έγγραφο σας όπου ζητούσατε την απόσπαση της, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ’’ αποδεδειγμένα σοβαροί λόγοι’’ αλλά το αίτημα της δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί δεν το προβλέπει η νομοθεσία!!!! η οποία προβλέπει μόνον την απόσπαση αναπληρωτών που έχουν εκλεγεί Δημοτικοί Σύμβουλοι !!!!!


Για το ΔΣ του Συλλόγου
ο Πρόεδρος η Γεν. Γραμματέας

Κουμουστιβίδης Κωνσταντίνος Πρασιάδου Σταυρούλα

ΕΣΑΜΕΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.12.10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.12.10


Προτάσεις για την αναμόρφωση του σχετικού ΠΔ που αφορά στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


Την έντονη διαμαρτυρία της και τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Ε.Σ.Α.μεΑ. με επιστολή της στην Υπ. Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση για το θέμα των ειδικών κατηγοριών μεταθέσεων και στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του υπʼαρ.50 ΠΔ/8.03.1996 που αφορά στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής για την επικείμενη τροποποίηση του προαναφερθέντος Π.Δ. την Πέμπτη στις 16 Δεκεμβρίου του 2010, η Συνομοσπονδία κατέθεσε τις προτάσεις της, οι οποίες συνάδουν με τις προτάσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών με Σοβαρές Αναπηρίες 67% και άνω και έχουν ως εξής:

1. Εφαρμογή των περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 13 του Π.Δ 50/8-3-96 ¨Ειδικές Κατηγορίες Μετάθεσης¨ σε όλους τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ανεξάρτητα από την αιτία της αναπηρίας τους καθώς και σε γονείς παιδιών με βαριές αναπηρίες.
2. Να συμπεριληφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία εκπαιδευτικοί που είναι άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω και γονείς παιδιών με βαριές αναπηρίες και περίπλοκες ανάγκες εξάρτησης έχουν το δικαίωμα να υπηρετούν σε σχολεία που βρίσκονται πληρέστερα στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.


http://www.esaea.gr/index.php?module=announce&ANN_user_op=view&ANN_id=3374&MMN_position=20:20&thms=4&ns_news=1

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης
σας εύχεται
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά !!!
Επίσης σας προσκαλεί στο χριστουγεννιάτικο παζάρι
στο Mediterranean Cosmos από το Σάββατο 4/12 έως και την Παρασκευή 10/12,
και την Κυριακή 19/12.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών .

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μαζική, παλλαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας και της τιμής

Μαζική, παλλαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας και της τιμής


Χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, καθώς και συμπολίτες μας από κάθε γωνιά της χώρας, έδωσαν δυναμικό «παρών» στο Πανελλήνιο – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της, στην Πλατεία Συντάγματος με αφορμή την 3η Δεκέμβρη 2010 - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, για να διεκδικήσουν από την Πολιτεία τη θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, να διαδηλώσουν για την προστασία των δικαιωμάτων τους και να απαιτήσουν μια ζωή επί ίσοις όροις.

Με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας, την πλατεία Κλαυθμώνος και το Ζάππειο, πλήθος κόσμου ένωσε τη φωνή και την κραυγή αγωνίας για το αβέβαιο μέλλον και την τύχη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εν μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης και κλείνοντας τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, απʼ όπου δόθηκε από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη και εκπροσώπους του εθνικού αναπηρικού κινήματος, το σύνθημα για την έναρξη της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Με κεντρικό σύνθημα και αίτημα τη θέσπιση δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους διεκδίκησαν δυναμικά και μαζικά σαν μια γροθιά:

• τη λήψη οικονομικών μέτρων για την εισοδηματική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους,
• την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει διαχρονικά τα άτομα με αναπηρία και λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις
• τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αρχών που θα οδηγεί σε αξιοπρεπή ζωή τα άτομα με αναπηρία, με πρώτο μέτρο την επαναφορά των δώρων και επιδομάτων αδείας σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία και των εργαζομένων με αναπηρία,
• την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν χορήγηση όλων των απαιτούμενων τεχνικών, ορθοπεδικών, θεραπευτικών μέσων
• τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, την ίδρυση και αναβάθμιση των μονάδων χρονίων πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης κ.λπ,
• τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των προνοιακών δομών
• την προστασία των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης με τη λήψη άμεσων και διακριτών μέτρων

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε σχετικά:

«Η φετινή 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα διεκδίκησης και αγώνα. Όσο ποτέ άλλοτε, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία απεμπολούνται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε και ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας. Εμείς, άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς, κηδεμόνες, φίλοι ατόμων με αναπηρία και ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα, σήμερα, από το Σύνταγμα διακηρύσσουμε και διατρανώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την ανατροπή της υφιστάμενης δυσμενούς κατάστασης που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Ήρθε η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Φτάνει πια η ανακολουθία λόγων και έργων. Δεν είμαστε πολίτες βʼ κατηγορίας! Επιτέλους, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν γιατί αν μη τι άλλο, η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους είναι ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και εν τέλει πολιτισμού».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157193

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Δράσεις- Απολογισμός σχετικά με την Ειδική Αγωγή

Ο απολογισμός των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και ο προγραμματισμός για την επόμενη σχολική χρονιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα 01/12/2010, στο Υπουργείο, υπό την Υφυπουργό Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης, ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής, Γιώργος Αλεβίζος και η Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αθηνά Ζώνιου Σιδέρη .

Η Υφυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε : «Τη φετινή σχολική χρονιά παρά τις οικονομικές δυσκολίες, πετύχαμε, όλα τα σχολεία, γενικά και ειδικά, να λειτουργήσουν την ίδια ημέρα, με λυμένο το πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών Ειδικής Αγωγής. Έχουμε όμως ακόμα να διανύσουμε πολύ δρόμο, ώστε όλα τα παιδιά με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες να βρίσκονται στην τάξη. Όλοι οι μαθητές έχουν το ίδιο δικαίωμα στη γνώση. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών. Για αυτό και στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των δομών του Υπουργείου, θα υπάρχει μέριμνα για την Ειδική Αγωγή από όλες τις Διοικητικές και Εκπαιδευτικές Υπηρεσίες»

Τα συμπεράσματα της σύσκεψης συνοπτικά:

Τρέχουσα Σχολική Χρόνια Τη φετινή σχολική χρονιά έγιναν 2.304 προσλήψεις αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, έναντι 1.658 προσλήψεων την περσινή σχολική χρονιά. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 120 διορισμοί μόνιμων και 961 προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός αναπληρωτών ήταν 512.

Διαγωνισμός ΑΣΕΠΣύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ, για το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών (κλάδων ΠΕ61 & ΠΕ71), ώστε σε περιόδους κρίσης να δοθεί το μήνυμα ότι όλοι οι μαθητές έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.



Υλοποίηση Δράσεων μέσω ΕΣΠΑ Στόχος είναι η προσβασιμότητα στο εκπαιδευτικό υλικό από όλους τους μαθητές. Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, επεξεργάζεται το εκπαιδευτικό υλικό, ώστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα, ανάλογα με την αναπηρία ή τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε μαθητή. Επίσης, υλοποιείται το πρόγραμμα Παράλληλης Στήριξης και το Μητρώο ΑμΕΑ.

Υλικοτεχνικές Υποδομές Ολοκληρώνονται οι προδιαγραφές του υλικοτεχνικού εξοπλισμού - κάτι που γίνεται για πρώτη φορά – ούτως ώστε οι περιφέρειες να προχωρήσουν στην προκήρυξη διαγωνισμού.

Νομοθετικό Πλαίσιο Είναι αναγκαία η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με στόχο την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στα σύγχρονα δεδομένα. Η διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

Επισυνάπτεται εδώ, πίνακας με συγκριτικά στοιχεία με τις προσλήψεις αναπληρωτών στα Ειδικά Σχολεία ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2009-2010 και 2010-2011.http://www.minedu.gov.gr/publications/docs/pinakes_stoixeia_anaplhrwte_101201.jpg