Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Δυσκολεύοντας τη ζωή των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες...

Από την ηλεκτρονική σελίδα του κυρίου Σκορδίλη
http://www.truerespect.com.cy/index.php?option=com_content&view=article&id=311:2011-04-22-21-05-20&catid=36:2010-06-07-19-50-30&Itemid=61


Οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα παρεμποδίζονται στην άσκηση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων. Η έλλειψη βασικών υπηρεσιών και υποδομών, είναι αποκλειστικά υπαίτια για την υψηλότατη εκπαιδευτική διαρροή, τα συντριπτικά ποσοστά αποκλεισμού από την αγορά εργασίας κ.ο.κ. Πλέον ελέω οικονομικής κρίσης ή με πρόσχημα την οικονομική κρίση (διαλέγετε και παίρνετε), η “ευαισθητοποιημένη” στην θεωρία εξουσία δεν τηρεί καν τα προσχήματα. Ενα τρανό παράδειγμα απροσχημάτιστης παρεμπόδισης και μετωπικού αποκλεισμού, είναι η φετινή εγκύκλιος που ρυθμίζει τα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.



Σε πολύ απλά λόγια, η περί ης ο λόγος εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας που ορίζει τα των επικείμενων πανελλαδικών εξετάσεων, εξαναγκάζει εκατοντάδες οικογένειες μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από κάθε περιοχή της χώρας, να καταξοδευτούν προκειμένου τα παιδιά τους να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με μαθηματική ακρίβεια πολλοί από αυτούς δεν θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις, ενώ κάποιοι άλλοι θα επιτύχουν πολύ χαμηλότερη των δυνατοτήτων τους επίδοση εξαιτίας της ταλαιπωρίας στην οποία θα υποβληθούν.

Σύμφωνα λοιπόν με την συγκεκριμένη εγκύκλιο (κοινοποιήθηκε στις 15 Απριλίου), για λόγους οικονομικούς ορίζονται μόνο τρία (!) εξεταστικά κέντρα φέτος για τους με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητές, σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας μαθητής με αναπηρία π.χ. από την Κρήτη που θέλει να διεκδικήσει το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οφείλει να επιβαρύνει τον οικογενειακό κορβανά με μιά πολυήμερη εκτός προγράμματος εκδρομή στην Αθήνα ή τον Πειραιά. Συνυπολογιζομένου δε ότι η “μάχη των εξετάσεων” απαιτεί εξ’ ορισμού την ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση που μόνο τα οικεία περιβάλλοντα προσφέρουν, η οικονομική αφαίμαξη συνδυάζεται άμεσα με τον περιορισμό των πιθανοτήτων επιτυχίας! Ωραίος και δίκαιος συνδυασμός, απάντηση σε όποιους αναρωτιούνται για τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Παράλληλα, σαφέστατη απάντηση του πως το ελληνικό υπουργείο παιδείας αντιλαμβάνεται την ισότητα δικαιωμάτων για τους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητές. Οχι μόνο δεν τους παρέχει εφόδια κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής ζωής, αλλά επικουρικά “φροντίζει” να δυσκολεύει όσο περισσότερο μπορεί και την συμμετοχή τους στις ανταγωνιστικές του εκπαιδευτικού συστήματος διαδικασίες (αλλιώς, εξετάσεις). Κάθε πέρυσι και καλύτερα ...

Ο ακριβής αριθμός των πληττόμενων μαθητών και οικογενειών δεν είναι γνωστός, μιά τάξη μεγέθους μπορούμε να υποθέσουμε από τα στοιχεία της Κρήτης που έχει συλλέξει ο βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Μιχάλης Κριτσωτάκης που με τον συνάδελφό του Τάσο Κουράκη κατέθεσαν στις 20 Απριλίου σχετική ερώτηση στην υπουργό παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Μόνο από την Κρήτη, λοιπόν, 166 μαθητές (58 από Ηράκλειο, 52 από Χανιά, 30 από Ρέθυμνο και 26 από Λασίθι), υποχρεώνονται να ταξιδέψουν σε Αθήνα και Πειραιά, μαζί με τους συνοδούς τους. Αν το ρολόι γύρναγε ένα χρόνο πίσω (στο 2010) όλοι τους θα εξετάζονταν στο 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Δυστυχώς στις μέρες μας ο χρόνος γυρνάει αντίστροφα με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, κάθε χρόνος που περνά δείχνει κάμποσες δεκαετίες πίσω.

“Προτίθεστε να καλύψετε τουλάχιστον το οικονομικό κόστος;” : Το συγκεκριμένο ερώτημα που απηύθυναν στο υπουργείο παιδείας οι δύο βουλευτές είναι ρητορικό, μιάς και το κόστος οικονομικής επιβάρυνσης των οικογενειών είναι πολλαπλάσιο του κέρδους που προέκυψε από τον περιορισμό σε τρία των εξεταστικών κέντρων. Πρακτικά, οι γονείς των παιδιών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καλούνται να πληρώσουν στο πολλαπλάσιο την εξοικονόμηση κόστους που (φέρονται να) επιδιώκουν οι κυβερνώντες. Οπως και νάχει στις εποχές μας ακόμα και τα ρητορικά ερωτήματα χρήσιμο είναι να τίθονται εκθέτοντας τους αποδέκτες τους...

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ανακαθορισμός αριθμού εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών για διορισμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Από το www.esos.gr
http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12498:anakathorismos-arithmou-ekpaideitikon-gia-diorismo-stin-protobathmia-kai-deiterobathmia-ekpaideisi&Itemid=1796#itemCommentsAnchor

Το υπ. Παιδείας ύστερα από το γεγονός ότι δύο (2) θέσεις δεν καλύφθηκαν επειδή δεν βρέθηκαν υποψήφιοι με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υπήρξαν επιπλέον πέντε (5) υποψήφιοι οι οποίοι δεν προσκόμισαν το απαραίτητο πιστοποιητικό από υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ μέσα στις προθεσμίες που όριζε η σχετική εγκύκλιος όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αποφάσισε τον ανακαθορισμό κατά κλάδο και ειδικότητα τον αριθμό των εκπαιδευτικών, που διορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 10 περ. α΄, β΄ και γ΄ του Ν.3848/2010 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε κενές οργανικές θέσεις, σχολικού έτους2010−2011.

Στις 29-4-2011 συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Π.Ε.

Από την σελίδα του Αιρετού ΚΥΣΠΕ Μράτη Δημητρίου

http://www.mpratis.gr/index.php/2010-09-03-17-59-29/273--29-4-2011-2011-12-

Αθήνα, 20 Απρίλη 2011



Την Παρασκευή 29-4-2011 , θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ

για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Π.Ε.

Σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

για το σχ. έτος 2011-12.



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι



Ολοκληρώνεται η καταγραφή και η καταχώριση των κενών απ’ όλες τις Διευθύνσεις της χώρας και την Παρασκευή 29-4-2011, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ για να πραγματοποιήσει τις μεταθέσεις της φετινής χρονιάς. Ο αριθμός των μεταθέσεων αναμένεται να είναι χαμηλότερος από την περσινή χρονιά.

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το 2011-12, σας ενημερώνω για τα εξής:

• Το ΥΠΔΒΜΘ έχει εκδώσει από τις 18/4/2011 εγκύκλιο για την καταχώριση των στοιχείων της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών του διδακτικού έτους 2010-11.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η καταχώριση αυτής της προϋπηρεσίας ( διδακτικό έτος 2010-11 ) δεν υπολογίζεται για τη σύνταξη των πινάκων από τους οποίους θα γίνουν οι προσλήψεις για το σχολικό έτος 2011-12 , αφού σύμφωνα με το Ν.3848/2010 οι πίνακες έκλεισαν στις 30/6/2010. Οι πίνακες δηλ. της φετινής χρονιάς θα γίνουν με βάση την περσινή προϋπηρεσία. Η καταχώριση της προϋπηρεσίας μετά την 1/9/2010 αφορά στο μέλλον, όταν θα ζητηθεί η προϋπηρεσία του κάθε εκπαιδευτικού εφόσον έχει επιτύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

• Σε ό,τι αφορά στους δασκάλους (ΠΕ70) οι μόνιμοι διορισμοί θα γίνουν φέτος κατά 100% σχεδόν από τον ενιαίο πίνακα, αφού δεν υπάρχουν, παρά ελάχιστοι, επιτυχόντες του προηγούμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αδιόριστοι . Για τις άλλες κατηγορίες ισχύει το 60% ΑΣΕΠ – 40% Ενιαίος Πίνακας.

• Για τον αριθμό των προσλήψεων (μόνιμων και αναπληρωτών) τίποτε δεν έχει καθορισθεί ακόμη. Αυτό αναμένεται να γίνει μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων και προς το τέλος Ιουνίου 2011 και θα εξαρτηθεί τόσο από τα κενά που υπάρχουν αλλά, κυρίως, από τις πιστώσεις που θα εγκρίνει το Υπ. Οικονομικών.



Δημήτρης Μπράτης

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων μετάθεσης στην Π.Ε., αναλυτικά ανά κλάδο και είδος αίτησης - Οι βάσεις της περσινής χρονιάς, του αιρετού Δ. Μπράτη

Από το www.alfavita.gr

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=29470

Αρθρογράφος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΡΑΤΗΣ

14/04/2011 - 12:04

Αθήνα 14-04-2011

Σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων μετάθεσης στην Π.Ε. , αναλυτικά ανά κλάδο και είδος αίτησης.

Οι βάσεις της περσινής χρονιάς.



Συναδέλφισσες , συνάδελφοι



Σας κοινοποιώ τους αριθμούς των αιτήσεων μετάθεσης, αναλυτικά ανά κλάδο (Αγγλικής Φιλολογίας, Δάσκαλων , Μουσικής, Νηπιαγωγών, Φυσικής Αγωγής ) και είδος αίτησης (Γενικές μεταθέσεις , πειραματικά , διαπολιτισμικά , ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ ), καθώς και τις βάσεις των μεταθέσεων της περσινής χρονιάς , επισημαίνοντας πως δύσκολα μπορεί να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το πώς θα διαμορφωθούν οι φετινές βάσεις (ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα κενά της κάθε περιοχής).

Αναλυτικά:



ΚΛΑΔΟΣ
ΕΙΔΟΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
ΠΛΗΘΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
655

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ
16

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ
9

ΔΑΣΚΑΛΟΙ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
5536

ΚΕΔΔΥ
296

ΣΜΕΑΕ
9

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ
146

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ
99

ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
179

ΚΕΔΔΥ
2

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ
4

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ
2

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
2302

ΚΕΔΔΥ
102

ΣΜΕΑΕ
3

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ
17

ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
900

ΚΕΔΔΥ
32

ΣΜΕΑΕ
2

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ
13

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ
10






ΕΙΔΟΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
ΣΥΝΟΛΟ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
9572

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ
196

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ
120

ΣΜΕΑΕ
14

ΚΕΔΔΥ
432

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Το νέο «τοπίο» στην συνταξιοδότηση των γονέων παιδιών με αναπηρία

Από την ηλεκτρονική έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ "ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ"

...http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=266948

Τελευταία ενημέρωση: 13:28 Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Οι ευνοϊκές προβλέψεις που αφορούσαν μέχρι σήμερα την συνταξιοδότηση γονέων παιδιών με αναπηρία, βάσει του περιλαμβανόμενου στο νέο σχέδιο νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις» άρθρου 37 μοιάζουν να σχετικοποιούνται.

Με την υπόμνηση ότι το συγκεκριμένο άρθρο κατά την πάγια νεοελληνική συνήθεια περιλαμβάνεται σε έναν νόμο άσχετο με το θέμα της συνταξιοδότησης των γονέων αναπήρων παιδιών, παραθέτουμε κάποιες κρίσιμες πληροφορίες:

Το άρθρο 37, λοιπόν, του τεθέντος σε διαβούλευση στις 28 Μαρτίου σχεδίου νόμου, αντικαθιστά σειρά προηγούμενων νόμων (τέσσερις τον αριθμό) που αρχής γενομένης από νόμο του 2004 έδιναν τη δυνατότητα στους γονείς – συζύγους – αδέλφια να συνταξιοδοτηθούν στην 25ετία. Καταρχάς, η 25ετία πραγματικής εργασίας συνεχίζει και στο νέο νόμο να υπάρχει. Επίσης, αναγνωρίζονται ορισμένα από τα πλασματικά χρόνια ως εξαγοράσιμα (π.χ. στρατός, λοχεία, κύηση). Ομως, θέτοντας πρόσθετα κριτήρια που δεν υπήρχαν στους προηγούμενους νόμους πρακτικά “τιμωρεί” τους γονείς παιδιών με αναπηρία καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την συνταξιοδότηση για τους περισσότερους. Συγκεκριμένα, ζητάει κατά την ημερομηνία της αιτήσεως για συνταξιοδότηση, ο έτερος γονέας να μην λαμβάνει ή να μη δικαιούται σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το δημόσιο, να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ασφάλισης εκ των οποίων 600 ημέρες ή 2 έτη τα τελευταία 4 χρόνια, σε φορείς κύριας ασφάλισης ή/και το Δημόσιο και να εργάζεται. Σε απλά μαθηματικά ζητούνται 7500 συμπληρωμένες μέρες από τον ένα γονέα και 3600 από τον άλλο. Πρακτικά αδύνατον για την πλειοψηφία των οικογενειών με παιδί με αναπηρία, δεδομένων των τρομερών ελλείψεων σε δημόσιες υποδομές που υποχρεώνουν τον ένα τουλάχιστον γονέα να ασχολείται fulltimeμε την διαδικασία εξέλιξης του παιδιού του. Η συγκεκριμένη “λεπτομέρεια” διέφυγε από την σκέψη του συντάκτη του άρθρου καίτοι συνιστά “αυτονόητο”...

Η παραβίαση του συγκεκριμένου “αυτονόητου” δεν είναι η μοναδική στο άρθρο 37 του νέου νόμου. Ιδού άλλη μία: Θα ανέμενε κάποιος βάσει της κοινής λογικής, ότι για να μπορεί ο αδελφός ατόμου με αναπηρία να καρπωθεί τα ευνοϊκά “ευεργετήματα” του νόμου θα πρεπε οι γονείς του να ναι υπερήλικες και/ή να αδυνατούν να φροντίσουν το ανάπηρο παιδί τους. Αντ’ αυτού, η παράγραφος 3 απαιτεί - μεταξύ άλλων - οι γονείς του να έχουν πεθάνει ή να είναι και οι ίδιοι ανάπηροι. Περιορίζοντας τις περιπτώσεις των δικαιούχων στον ελάχιστο αριθμό.

Η τελευταία φράση αποδίδει 100% την λογική του νέου νόμου, αλλά και κάθε νόμου της τελευταίας διετίας που αφορά θέματα δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία. Τα κεκτημένα δικαιώματα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, όμως οι προϋποθέσεις άσκησής τους είναι τόσο παράλογες (και αντιδικαιωματικές) που περιορίζουν στο ελάχιστο τους δικαιούχους. Το ίδιο ακριβώς συνέβη , επί παραδείγματι, με τους εκπαιδευτικούς - γονείς παιδιών με αναπηρία. Συμπεριελήφθησαν σαν ειδική κατηγορία που δικαιούται πρόσληψη (στο Ν3848/2010 ,άρθρο 9, παράγραφος 10, περίπτωση γ’), όμως η προϋπόθεση των 12 μηνών πραγματικής προϋπηρεσίας ως αναπληρωτές σε δημόσια σχολεία απέκλεισε από το δικαίωμα τους περισσότερους. Και τους απέκλεισε οριστικά και αμετάκλητα. Σε απόλυτους αριθμούς, έχουν αποκλειστεί οι 100 από τους 150 αδιόριστους εκπαιδευτικούς - γονείς παιδιών με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας ενός νόμου που επικοινωνήθηκε ως “ευεργετικός” υπέρ τους. Ακριβώς το ίδιο προβλέπεται με μαθηματική ακρίβεια να συμβεί και με το νέο νόμο για την συνταξιοδότηση των γονέων παιδιών με αναπηρία. Copypaste η λογική

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ενημέρωση από τον Αιρετό (ΚΥΣΠΕ) Β. Παληγιάννη

Από το www.alfavita.gr

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=29218

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ

ΤΗΛ. 6974 750409

FAX: 210 3442287 Αθήνα, 12/04/2011



Ενημερωτικό Σημείωμα - Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ 11-12/4/2011

Α. Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.

Β. Πίνακας με αριθμητικά στοιχεία μεταθέσεων



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας ενημερώνω πως το ΚΥΣΠΕ συνεδρίασε στις 11 και 12 Απριλίου με θέματα Η.Δ. τα παρακάτω:



Α. Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.

1. Εκπρόθεσμες αιτήσεις ανάκλησης αιτήσεων μετάθεσης

Το Συμβούλιο εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές και οι 55 αιτήσεις, αφού η επεξεργασία των αιτήσεων μετάθεσης δεν έχει ξεκινήσει και εξυπηρετεί την μετάθεση των υπολοίπων συναδέλφων.



2. Τροποποίηση προτιμήσεων αιτήσεων μετάθεσης

Με βάση και την εισήγηση της υπηρεσίας δεν έγιναν δεκτές οι 6 αιτήσεις τροποποίησης προτιμήσεων μετάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Π.Δ.50/96.



3. Μεταθέσεις εκπαιδευτικών που έχουν εκλεγεί ως μέλη Ο.Τ.Α.

Το Συμβούλιο εισηγήθηκε την απόρριψη της κατά προτεραιότητας μετάθεσης όλων των εκπαιδευτικών που έχουν εκλεγεί ως μέλη Ο.Τ.Α. καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/10 δεν προβλέπεται ένταξη εκπαιδευτικών μελών ΟΤΑ σε ειδική κατηγορία μεταθέσεων. Στα διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 93 δίνεται η δυνατότητα διαζευκτικά της μετάθεσης ή απόσπασης. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί αποσπώνται κατά προτεραιότητα στις περιοχές που έχουν εκλεγεί για την άσκηση των καθηκόντων τους.

4. Αιτήσεις εκπαιδευτικών για ένταξη σε ειδική κατηγορία μετάθεσης

Το Συμβούλιο από τις 115 αιτήσεις εισηγήθηκε την ένταξη 29 αιτήσεων στην ειδική κατηγορία μετάθεσης.

Πολλές αιτήσεις δε συνοδεύονταν από γνωμάτευση Β/θμιας υγειονομικής επιτροπής.

Όμως για άλλη μια χρονιά το Συμβούλιο ακολουθώντας κατά γράμμα τα προβλεπόμενα από το άρθρο 13 του Π.Δ. 50/96, του άρθρου 1 παρ. 8 του Ν. 3194/2003 και του άρθρου 17 του Ν. 3402/2005 συμπεριλαμβανομένων και των ασθενειών Hodgkin, non Hodgkin και Willebrand με βάση την απόφαση της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας απέρριψε αιτήσεις με σοβαρότατα προβλήματα π.χ. με ποσοστό αναπηρίας 80% ή με καρκίνο που δεν αναγράφονταν ότι είναι σε μεταστατικό στάδιο.

Είναι αδήριτη ανάγκη άμεσης τροποποίησης του άρθρου 13 του Π.Δ. και την ένταξη νέων ασθενειών ίσως μεγαλύτερης βαρύτητας με τις υπάρχουσες στη σχετική νομοθεσία.

Διαφορετικά κάθε χρόνο θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα.



5. Αιτήσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαιδευτικών για ένταξή τους στην Ειδική κατηγορία

Από τις 37 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για ένταξη στην ειδική κατηγορία έγιναν δεκτές 12.

Σημειώνω πως έγιναν δεκτές οι παραπάνω αιτήσεις αφού διατηρείται σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 8 του Π.Δ. 50/96 σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 3848.10 που αναφέρει ότι “δεν απαιτείται η συμπλήρωση ενός έτους στην οργανική θέση στις περιπτώσεις της μετάθεσης ειδικών κατηγοριών”.

Στην ειδική κατηγορία μετάθεσης περιλαμβάνονται και οι πολύτεκνοι.

Είχαν υποβάλει αίτηση 57 συνάδελφοι νεοδιόριστοι και μη και έγιναν δεκτές 56.



6. Μεταθέσεις εκπαιδευτικών που φοιτούν στα Διδασκαλεία

Υποβλήθηκαν 29 αιτήσεις που ζητούσαν να ισχύει ειδικά γι’ αυτούς το προηγούμενο καθεστώς θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης.

Το Συμβούλιο κατά πλειοψηφία (3-2) απέρριψε τις αιτήσεις των συναδέλφων για μετάθεση, με το σκεπτικό ότι δεν προβλέπεται μεταβατική διάταξη για τη φοίτηση στα διδασκαλεία με βάση το άρθρο 30 του Ν. 3848/2010 και κατά συνέπεια απαιτείται πραγματική υπηρέτηση της οργανικής θέσης.

Ως αιρετός εξέφρασα την άποψη πως πρέπει να ισχύει ειδικά γι’ αυτούς το προηγούμενο καθεστώς θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης, γιατί η ανατροπή των ουσιαστικών προϋποθέσεων και κριτηρίων που ίσχυαν κατά το χρόνο υποβολής των αιτήσεών τους για μετάθεση είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος και τις αρχές της χρηστής διοίκησης.



7. Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. για μετάθεση σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ

Το Συμβούλιο εξέτασε τις αιτήσεις για την πλήρωση ή μη των προϋποθέσεων που ορίζονται με τις διατάξεις του Ν. 3699/2008 και της εγκυκλίου του Υπουργείου σχετικά με την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης.

Οι μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ θα ανακοινωθούν μαζί με τις γενικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Συνάδελφοι, σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετάθεσης των εκπαιδευτικών σας γνωρίζω πως έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταργήσεων και συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων. Επίσης θεωρώ πως βασική προϋπόθεση για τις μεταθέσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ είναι η πραγματοποίηση των μεταθέσεων στα Διαπολιτισμικά και Πειραματικά σχολεία.

Η μη υλοποίηση αυτών των μεταθέσεων είναι παράβαση των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία.

Ως αιρετός εξέφρασα στο Συμβούλιο την αντίθεσή μου σε σχεδιασμούς που στηρίζονται σε προφορικές “εντολές” με το πρόσχημα μελλοντικών αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Πειραματικών σχολείων. Ζήτησα την άμεση εξέταση των μεταθέσεων στα Πειραματικά και Διαπολιτισμικά σχολεία, ώστε να πραγματοποιηθούν οι γενικές μεταθέσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ χωρίς προβλήματα.





Β. Πίνακας με αριθμητικά στοιχεία αιτήσεων μετάθεσης

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας παραθέτω πίνακα με το πλήθος των αιτήσεων μεταθέσεων ανά τύπο αίτησης.

Τύπος αίτησης μετάθεσης
Πλήθος αιτήσεων

Αίτηση για μετάθεση εκπαιδευτικών Π.Ε. από περιοχή σε περιοχή
9.572

Αίτηση για μετάθεση εκπαιδευτικών Π.Ε. με εξειδίκευση στην ελληνική νοηματική γλώσσα των κωφών και στη γραφή Braille των τυφλών
14

Αίτηση για μετάθεση εκπαιδευτικών Π.Ε. από περιοχή σε περιοχή σε ΣΜΕΑΕ – ΚΕΔΔΥ
432

Αίτηση για μετάθεση σε δημοτικά σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης
120

Αίτηση για μετάθεση εκπαιδευτικών σε πειραματικά σχολεία μη ενταγμένα στα Παιδαγωγικά Τμήματα των Α.Ε.Ι.
14

Αίτηση για μετάθεση εκπαιδευτικών σε πειραματικά σχολεία ενταγμένα στα Παιδαγωγικά Τμήματα των Α.Ε.Ι.
182

Αίτηση για μετάθεση εκπαιδευτικών Π.Ε. για βελτίωση ή για οριστική τοποθέτηση
14.965


25.299

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για τις μεταθέσεις 11-04-2011

Από την σελίδα του Αιρετού ΚΥΣΠΕ Δημητρίου Μπράτη.

http://www.mpratis.gr/index.php/2010-09-03-17-59-29/266--11-04-2011

Αθήνα, 11 Απριλίου 2011


Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για τις μεταθέσεις 11-04-2011

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συνεδρίασε σήμερα (11-04-2011) το ΚΥΣΠΕ και ξεκίνησε τη διαδικασία των μεταθέσεων, με τις ειδικές κατηγορίες.

Συγκεκριμένα στη σημερινή συνεδρίαση:

•‘Έγιναν δεκτές όλες οι αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης (55) που υποβλήθηκαν.
•Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία όλες τις αιτήσεις των συναδέλφων για μετάθεση, που φοιτούν στα Διδασκαλεία (1ο και 2ο έτος), εκτός από τρεις.
•Εντάχθηκαν 12 αιτήσεις νεοδιόριστων στις ειδικές κατηγορίες, καθώς και 15 νεοδιόριστων πολύτεκνων στην ειδική κατηγορία.
•Αποφασίστηκε ότι οι νεοδιόριστοι εκ/κοί, που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες κατοχυρώνουν, σύμφωνα με το Ν.3848/2010 και το άρθρο 8 του Π.Δ. 50/96, δικαίωμα μετάθεσης, χωρίς την προϋπόθεση της τριετίας.
•Έγιναν, επίσης, δεκτές οι αιτήσεις παραίτησης (15) των συναδέλφων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Η συνεδρίαση συνεχίζεται αύριο με θέμα: «Εξέταση αιτήσεων εκ/κών Π.Ε. για μετάθεση σε Σ.M.Ε.Α.Ε. και ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

Δημήτρης Μπράτης

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Άρθρο 37 Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων

http://www.opengov.gr/minlab/?p=1856

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΔικτυακός Τόπος ΔιαβουλεύσεωνΑρχική Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανοικτή Διακυβέρνηση Δικτυακός Τόπος Υπουργείου Διαβουλεύσεις Υπουργείων Αρχική Αναμόρφωση Σώματος ΕπιθεώρησηςΆρθρο 37 Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρωνΆρθρο 37 Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων
Η παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 (ΦΕΚ Α’ 48), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 61 του ν. 3518/2006 (ΦΕΚ Α’ 272), τη συμπλήρωσή του με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 53 του ν. 3518/2006 και την προσθήκη του άρθρου 140 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ Α’ 58), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Γονείς και αδελφοί/ές ατόμων άγαμων και ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία, με ποσοστό 67% και άνω, που δεν νοσηλεύονται σε ιδρύματα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα, καθώς και σύζυγοι αναπήρων με ποσοστό 80% και άνω, εφόσον έχουν διανύσει τουλάχιστον δεκαετή έγγαμο βίο, ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 7.500 ημερών εργασίας ή 25 ετών πραγματικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση. Για τη συμπλήρωση του ανωτέρω προσδιοριζόμενου χρόνου λαμβάνεται υπόψη μόνο ο χρόνος στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 1358/1983 (ΦΕΚ Α’ 64), ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών του άρθρου 6 του ν. 1483/1984 (ΦΕΚ Α’ 153) που αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς κατά τα οριζόμενα στην παρ. 18 του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ Α’ 115) καθώς και ο προβλεπόμενος από την ΕΓΣΣΕ χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 7 του παρόντος άρθρου ως προς τους αναγνωριζόμενους χρόνους των ασφαλισμένων του ΟΓΑ.

Το δικαίωμα συνταξιοδότησης ασκείται διαζευκτικά από τον ένα γονέα ή, στην περίπτωση των αδελφών, από έναν αδελφό/ή σε ένα φορέα κύριας και σε έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης, υπό τους όρους και προϋποθέσεις των επόμενων παραγράφων και δεν ισχύει για χορήγηση δεύτερης σύνταξης.

2. Για την άσκηση του δικαιώματος από το γονέα του αναπήρου τέκνου, πρέπει, κατά την ημερομηνία της αιτήσεως για συνταξιοδότηση, ο έτερος γονέας να μην λαμβάνει ή να μη δικαιούται σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το δημόσιο, να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ασφάλισης εκ των οποίων 600 ημέρες ή 2 έτη τα τελευταία 4 χρόνια, σε φορείς κύριας ασφάλισης ή/και το Δημόσιο και να εργάζεται.

Αν ο γάμος λυθεί, το δικαίωμα ασκείται από το γονέα που έχει την επιμέλεια του ανάπηρου παιδιού με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αν το παιδί είναι ενήλικο, το δικαίωμα ασκείται από το γονέα που είχε την επιμέλεια όσο ήταν ανήλικο. Αν η ενηλικότητα επήλθε πριν τη λύση του γάμου, το δικαίωμα ασκείται από έναν από τους δύο γονείς με τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου.

Σε περίπτωση που το ανάπηρο παιδί έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το δικαίωμα ασκείται από το γονέα που έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης.

3. Για την άσκηση του δικαιώματος από τον αδελφό/ή πρέπει για τουλάχιστον μία πενταετία πριν την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως για συνταξιοδότηση : α) να έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης του ανίκανου για κάθε βιοποριστική εργασία αδελφού/ής με ποσοστό 67% και άνω με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας ή β) ο ανίκανος για κάθε βιοποριστική εργασία με ποσοστό 67% και άνω αδελφός/ή να συνοικεί αποδεδειγμένα και να τον βαρύνει και κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης οι δύο αδελφοί να είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς ή ο εν ζωή γονέας να είναι ανάπηρος με ποσοστό 67% και άνω .

Σε περίπτωση παύσης της δικαστικής συμπαράστασης ή διακοπής της συνοίκησης , η σύνταξη διακόπτεται από την ημερομηνία της παύσης ή της διακοπής αντίστοιχα και επαναχορηγείται εφόσον συντρέξουν εκ νέου οι προϋποθέσεις του παρόντος.

4. Για την άσκηση του δικαιώματος απαιτείται η υποβολή εκ μέρους του ετέρου ασφαλισμένου γονέα υπεύθυνης δήλωσης προς τον οικείο ασφαλιστικό του φορέα ή τους φορείς, αν συντρέχει ασφάλιση σε περισσότερους του ενός, ότι δεν έχει και δεν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης που τους παρέχει η παρούσα διάταξη.

5. Το καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το πλήρες κατώτατο όριο σύνταξης λόγω γήρατος, που καταβάλλεται κάθε φορά από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

6. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

7. Προκειμένου για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, απαιτούνται 20 έτη πραγματικής ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού λαμβάνεται υπόψη μόνο ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 1358/83 (ΦΕΚ Α’ 64). Οι αναφερόμενες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ισχύουν, εφόσον ο θεμελιωτικός χρόνος της 25ετίας δεν συμπληρώνεται με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ημεδαπό φορέα ή και με συνυπολογισμού χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης χωρών – μελών της Ε.Ε. ή χωρών με τις οποίες έχει υπογραφεί και ισχύει διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας ή/και με χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας. Στη χορηγούμενη σύνταξη προστίθεται και η συνταξιοδοτική παροχή που προβλέπεται από το άρθρο 4 του ν. 4169/1961 (ΦΕΚ Α’ 81), όπως ισχύει, επιφυλασσομένων των διατάξεων του εδαφίου δ’ της παρ. 1 του άρθρου αυτού, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 2458/1997 (ΦΕΚ Α’ 15).»
ΣχόλιαΆρθρο 89Αναρτήθηκε
28 Μαρτίου 2011, 15:00

Σχόλια 6 Απριλίου 2011, 17:12
| Παναγιώτης Ι. Νικολαίδης Μόνιμος Σύνδεσμος Διαφωνώ απολύτως με την τροποποίηση του άρθ.37 που θέλετε να περάσετε,διότι, ότι ανομοιογένεια αποκλεισμού εργαζομένων και αναπήρων που υφίσταται σήμερα στην Ελλάδα ο Ελληνικός πληθυσμός,αυτά θα περάσετε και στο Νομοσχέδιο λόγω κεκτημένης ταχύτητας.
Πριν περάσετε,ότι περάσετε φρόνημο θα είναι να ψάξετε καλά με επιστημονικό προσωπικό τη μεγάλη γκάμα αναπήρων.Υπάρχουν αναπηρίες στην Ελλάδα που δεν γνωρίζετε και κατ’επέκταση δεν τις αναγνωρίζετε…
Εφ’όσων κάνετε έρευνα, να αναγνωρίσετε όλες τις αναπηρίες που πρέπει.Επίσης να υπαχθούν όλες οι κατηγορίες εργαζομένων,διότι ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει χρώμα,κόμα και αξιώματα.Άλωστε κανείς δεν μπορεί να συνάψει συμβόλαιο αρτιμελότητος ούτε με το Θεό αλλά ούτε και με το διάολο…
Για να λυθούν τα χερια σας πρώτα απ’όλα δώστε εντολή στις πρωτοβάθμιες επιτροπές όταν έχουν ασθενή με ανίκεστο βλάβη να εγκρίνουν την αναπηρία του μια κι έξω.πχ Νεφροπαθής 56 ετών περνάει επιτροπές 10 χρόνια την στιγμή που ο συγκεκριμένος δεν παίρνει μεταμόσχευση και επί πλέον δεν πρόκειται να φυτρώσουν νεφρά.Κωφάλλαλος εκ γεννετής με μηδέν ακουστικές νησίδες, περνούν συνέχεια επιτροπές,ακροτηριασμένοι περιμένουν να φυτρώσουν χέρια ή πόδια.Καθαρίστε πρώτα αυτό το φαινόμενο που δεν υπάρχει σε άλλη Ευρωπαική Χώρα.
Μετά το άρθ.37 θα το βελτιώσετε πολύ ευκολότερα χωρίς ημίμετρα και αδικίες.
Εύχομαι να δημοσιεύσετε τις απόψεις μου και να μην πάνε στο καλάθι σκουπιδιών.Είμαι πολυπαθής με πλούσιο ρεπερτώριο.

6 Απριλίου 2011, 14:06 | Ανωνυμο Μόνιμος Σύνδεσμος
Θεωρώ παράλογη την προϋπόθεση που τίθεται για πρώτη φορά, να έχει ο έτερος γονέας 3.600 ημέρες ασφάλισης..Ποιος θα φροντίζει το ανάπηρο παιδί εάν ο ενας γονέας έχει 25 έτη ασφάλισης και ο άλλος τουλάχιστον 12?
Ακόμα πιο παράλογο είναι όμως να καλύπτει αυτή η προϋπόθεση ακόμα και όσες αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί και εκκρεμεί απόφαση συνταξιοδότησης (άρθρο 37 παρ.6).
Γιατί πρέπει οι γονείς αναπήρων παιδιών που έχουν δρομολογήσει τη ζωή τους βάσει του μέχρι τώρα ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος και έχουν παραιτηθεί από την εργασία τους,να επωμιστούν την καθυστέρηση των ασφαλιστικών φορέων να εκδόσουν απόφαση σύνταξης?!

6 Απριλίου 2011, 12:35
| Ελενη Κοψιδα Μόνιμος Σύνδεσμος Το αρθρο 37 είναι μια θετική προσπάθεια, πιστυώ όμως οτί δεν αφορα μεγάλο κομάτι του πληθυσμού με τέτοιου είδους προβλήματα. Δυστιχώς οι καταστάσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μια οικογένεια στην οποία υπάρχει κάποιο ατομο με αναπηρία είναι πολλές, περιπλοκες και διαφέρουν απο οικογένεια σε οικογένεια.
Στην παρ. 1 του αρθρού 37 διαπιστώνω ότι αναφέρεται μόνο στους ασφαλισμένους αρμοδιότητός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης. Τι μέλει γεννέσται με τα σώματα ασφαλείας – στρατιωτικούς και των τριών σωμάτων; Δεν πρέπει για όλους τους πολίτες ανεξεραίτως να ισχύει μια τέτοια δίαταξη;
Η παρ. 2 δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη, διότι ο έτερος γονέας δεν πρέπει να λαμβάνει ή να μη δικαιούται σύνταξη. Τι σχέση έχει αν ο ένας συνταξιοδοτείται ή αν πρόκειται να συνταξιοδοτιθεί; Δεν φτάνει το τι έχουν περάσει μέχρι τώρα και εξακολουθούν, όπως (επιτροπές για την πιστοποιησή της αναπηρίας για αναπηρίες που είναι ανίκεστες).
Στην παρ. 3 οι προυποθέσεις για συνταξιοδότηση αδερφού/ης είναι να έχει την δικαστική επιμέλεια και να έχουν αποβιώσει και οι δύο γονείς, ή ο εν ζώη γονέας να είναι ανάπηρος με ποσοστό 67% και ανω. Τι σχέση έχει αυτό τη στιγμή την οποία την επιμέλεια την έχει ο αδερφός/ή;
Υπάρχουν κάποιες ιδιάζουσες περιπτώσεις όπως άτομα που πασχουν απο γεννητικές δυσμορφίες, σχιστίες, συγγενείς δυσπλασίες, κρανιοπροσωπικές δυσμορφίες, που δεν αναγνωρίζονται απο κανένα πλαίσιο νόμου.Δεν υπάρχει σωστή εννημέρωση ούτε απο τους γιατρούς και πολλές φορές είναι ελάχιστη αν όχι ανύπαρκατη, οι γιατροί που μπορούν να αντιμετοπίσουν τέτοιες καταστάσεις στην πατρίδα μας. Πόσο μάλλον όταν αυτού του είδους τα προβλήματα μπορούν να αντιμετοπιστούν σε βάθος χρόνου απο πολύ κάλα καταρτισμένο, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις κατόπιν πολλών χειρουργικών επεμβάσεων. Η ειδικότητα του κρανιοπροσωποπλαστικού χειρουργού είναι ανύπαρκτη σε Δημόσια Νοσοκομεία.
Η αποροία όλων μας είναι ότι: αυτά τα άτομα δεν αποτελού μέλη του κοινωνικού συνόλου ; Θα υπάρξει κάποτε πρόληψη και αντιμετόπιση του κοινωνικού αποκλεισμού αυτών των ατομών; Δεν ζούν και αυτά τα άτομα σε μια κοινωνία ίσων ευκαιρειών; Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι κάποιες απο αυτές τις περιπτώσεις για την βρεφική ηλικία που θηλάζουν χρειάζονται ειδικά μπιμπερό τα οποία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ;

5 Απριλίου 2011, 20:50
| ΝΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ Μόνιμος Σύνδεσμος Κύριοι,
Διαβάζοντας το άρθρο 37 του νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο σας, αναρωτιέμαι εάν μπορεί κάποιος να μου δώσει (με το χέρι στην καρδιά) μια πειστική απάντηση στο εξής εύλογο ερώτημα:
Σύμφωνα με τον Νέο Ασφαλιστικό Νόμο, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με τους οποίους ο εργαζόμενος -που δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα έως την 31-12-2010-, διευκολύνεται να θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα αλλά και να προσαυξήσει τη σύνταξή του.
Έτσι , η (ευτυχισμένη) μητέρα μιας ΥΓΙΕΣΤΑΤΗΣ ανήλικης κόρης, -που δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα έως την 31-12-2010-, ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ σύνταξη με 25 (πραγματικά και πλασματικά) χρόνια εργασίας.
Για να γίνει σαφέστερο το παράδειγμά μου: Ασφαλισμένη με 25 ασφαλισμένα έτη (πραγματικά και πλασματικά) το έτος 2012 δικαιούται πλήρη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών ή μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 53 ετών, με ΜΟΝΑΔΙΚΗ προϋπόθεση την ανηλικότητα του τέκνου της κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης της 25ετίας.
Αντίθετα, η μητέρα μιας ενήλικης κόρης με ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ( που η φροντίδα της ισοδυναμεί με εκείνη τουλάχιστον τριών υγιών ανηλίκων παιδιών) και η οποία επίσης δεν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως την 31-12-2010, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να συνταξιοδοτηθεί την 31-12-2012, ΕΠΕΙΔΗ σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ.2 του παρόντος νομοσχεδίου, ο σύζυγός της (μεγάλης ηλικία και με βεβερυμένη υγεία λόγω των ειδικών συνθηκών της ζωής του) είναι ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ. Σημειώνω ότι η δυσμενέστατη αυτή απαγορευτική ρήτρα εισάγεται για πρώτη φορά-δεν υπήρχε στους προηγούμενους ασφαλιστικούς νόμους)
ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ, σύμφωνα με το άρθρο 1 εδ. 2 του ίδιου άρθρου, η μητέρα αυτή ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ (σπουδών, τέκνων) για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσει από την εργασία της την 31-12-2012 ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 58 ΕΤΩΝ, με μια αξιοπρεπή σύνταξη προκειμένου να συνεχίσει, ως συνταξιούχος, να ανεβαίνει το Γολγοθά της…….
ΓΙΑΤΙ? ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ?
Στο ερώτημα αυτό, η προφορική απάντηση που δόθηκε από στέλεχος του Υπουργείου, ήταν ότι οι ασφαλισμένοι της συγκεκριμένης κατηγορίας (γονείς αναπήρων) πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι επειδή υπάρχει η ……..ΕΥΝΟΙΚΗ αυτή (κατά την άποψη του) διάταξη .
ΔΕ ΖΗΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 37.
ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80%.

5 Απριλίου 2011, 19:38
| Μαλεσκου Αγγελικη Μόνιμος Σύνδεσμος Σ’ ότι αφορά το αρθρο 1 του παρόντος νόμου και την ισότητα και προστασία μεταξύ των πολιτών:
1) Γυναίκα σύζυγος αναπήρου 80% και άνω, και χωρίς παιδιά δεν μπορεί να αναγνωρίσει χρόνο ασφάλισης. (Οταν δεν υπάρχουν παιδιά, ο ανάπηρος είναι ανάπηρος δεύτερης κατηγορίας ή η φροντίδα του άνευ σημασίας και η σύζυγος έτσι δεν τυγχάνει της ευνοϊκής ρυθμισης σε σχέση με τους άνδρες,τιμωρούμενη για την ατυχία της);
2. 25 έτη πραγματικής ασφάλισης (με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 7): Θεωρείται πραγματική ασφάλιση στην πραγματικότητα η ύπαρξη ενός εργοδότη (αυτό σημαίνει πως μόνο οι γυναίκες του δημοσίου μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης αυτής, γιατί στον ιδιωτικό τομέα η μεγάλη πλειοψηφία έχει διαδοχική ασφάλιση).
Αλήθεια, Κ. Υπουργέ, η διαδοχική ασφάλιση είναι ψεύτικη, δεν είναι πραγματική;
θα μπορούσατε -αν λαμβάνετε υπόψην σας τα σχόλια της διαβούλευσης και δεν είναι κράχτης δημοκρατίας- να διορθώσετε αυτές τις κατάφορες αδικίες.

5 Απριλίου 2011, 13:30
| Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία – Ε.Σ.Α.μεΑ. Μόνιμος Σύνδεσμος 11. Άρθρο 37 «Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων»:
Με το άρθρο 37 βαίνει προς ικανοποίηση, μερικώς, σχετικό αίτημα που αφορά στην επέκταση των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 3232/05, τροποποιούμενου με τις διατάξεις του άρθρου 61 ν. 3518/06 και άρθρου 140 του ν. 3655/08, στους νόμιμους κηδεμόνες των ατόμων με βαριές αναπηρίες, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Με την υπό συζήτηση όμως διάταξη καθορίζονται όροι και προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των γονέων ατόμων με αναπηρία στην 25εατία, οι οποίοι στην ουσία καθιστούν απαγορευτική τη χρήση της.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα κάτωθι σημεία της παρ. 2 :
α) Στην παρ. 1 του άρθρου 37, αναφέρεται στην πρώτη σειρά του πρώτου εδαφίου ο όρος «ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία». Εκτός του ότι αυτός ο όρος δεν συνάδει με την νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία δεν αναγράφεται πλέον και στις γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο όρος αυτός για τους ανωτέρω λόγους απαλείφθηκε από προγενέστερες διατάξεις του ν. 2956/01 (τροποποίηση του ν. 2643/96), οι οποίες αφορούσαν στην έμμεση προστασία (εκχώρηση δικαιώματος χρήσης του νόμου από το άτομο με αναπηρία σε γονέα ή αδελφό).
β) Οι προϋποθέσεις που τίθενται με την παρ. 2 δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομικής, κοινωνικής και οικογενειακής ζωής και καθιστούν στην ουσία την συνταξιοδότηση των γονέων (πατέρων και μητέρων) στην 25αετία αδύνατη. Καταρχήν, η προϋπόθεση που τίθεται για τον έτερο γονέα, να μην λαμβάνει ή να μη δικαιούται σύνταξη από οποιοδήποτε οργανισμό ή το δημόσιο είναι σκληρή και εξισούται με τιμωρία. Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός ότι ο έτερος γονέας δεν πρέπει να βρίσκεται στο στάδιο συνταξιοδότησης ακόμη και πλήρους γήρατος. Πως είναι δυνατό η πολιτεία, να έχει την απαίτηση ο έτερος γονέα μετά από τόσα έτη εργασίας να έχει τις αντοχές να ασκεί σε καθημερινή βάση, χωρίς τη βοήθεια του άλλου γονέα (σημ: του γονέα που κάνει χρήση της ευνοϊκής διάταξης) τη φροντίδα του αναπήρου τέκνου του;
Επίσης, η προϋπόθεση να έχει συμπληρώσει ο έτερος γονέας 3600 ημέρες εργασίας, ήτοι 12 έτη πραγματικής ασφάλισης, εκ των οποίων 600 ημέρες ή 2 έτη τα τελευταία 4 χρόνια, στην ουσία απαγορεύει τη χρήση των ευνοϊκών όρων της διάταξης. Η χρήση είναι επιεικώς απαγορευτική, ιδιαίτερα για τις οικογένειες εκείνες, των οποίων ο έτερος γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, και θα είναι καθολικά απαγορευτική τα επόμενα χρόνια που η ανεργία, σύμφωνα με δυσοίωνες προβλέψεις θα ξεπεράσει το 20%. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, οι πρώτοι που απολύονται είναι οι γονείς των ατόμων με αναπηρία, λόγω απουσίας προστατευτικών εργατικών διατάξεων ή και καταστρατήγησης αυτών από τους ιδιώτες εργοδότες.
Ειδικότερα, εάν ο έτερος γονέας είναι η μητέρα, δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι οι μητέρες λόγω της αναπηρίας του παιδιού τους δεν έχουν κατορθώσει να καλύψουν 12 έτη εργασίας. Στο πλείστο των περιπτώσεων έχουν διακόψει πρόωρα την εργασία τους, λόγω των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων, είτε συνεχίζουν να εργάζονται ευκαιριακά. Ειδικά, στην περίπτωση των μητέρων η προϋπόθεση συμπλήρωσης 600 ημερών ασφάλισης τα τελευταία 4 έτη είναι εντελώς αποτρεπτική για τη χρήση της διάταξης από τον δικαιούχο πατέρα. Για τους ανωτέρω λόγους ζητούμε την απαλοιφή της παραγράφου 2 του ανωτέρω άρθρου.
Με την παρ. 3 του εν’ λόγω άρθρου, για να χρησιμοποιηθεί η διάταξη από τους αδελφούς που έχουν την νόμιμη κηδεμονία των ατόμων με αναπηρία τίθεται ως προϋπόθεση οι γονείς να μην είναι στην ζωή, ή ο εν ζωή γονέας να είναι ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη το γεγονός ότι οι, εν ζωή, γονείς μπορεί να είναι υπερήλικες και να αδυνατούν να φροντίσουν τα ανάπηρα τέκνα τους. Δίκαιο είναι επομένως να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα ευνοϊκής συνταξιοδότησης στην 25αετία και ο αδελφός/ή που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις της παρ. 3 και στην περίπτωση που οι γονείς είναι εν ζωή και είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

3 Απριλίου 2011, 18:09
| ΦΩΤΗΣ ΖΑΧΟΣ Μόνιμος Σύνδεσμος Βεβαίως και πρέπει οι υγειονομικές υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε να μην παρουσιάζονται τα φαινόμενα ψευτο-αναπήρων, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει οι ψευτο-ανάπηροι να είναι η αιτία κατάργησης του κοινωνικού κράτους. Όσοι αντιτίθενται σε μια τέτοια κοινωνική παροχή, προφανώς δεν έχουν ζήσει (και ελπίζω να μην ζήσουν ποτέ) τη ζωή τους φροντίζοντας ένα ανάπηρο παιδί, δεν καταλαβαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες. Δυσκολίες τόσο στον εργασιακό όσο και στον οικογενειακό τους βίο. Ένα παιδί με αναπηρία απαιτεί τη συνεχή γονική παρουσία, δεν είναι λύση τα ιδρύματα και τα νοσηλευτήρια.
Τα παιδιά αυτά χρειάζονται τους γονείς τους και όχι ένα χώρο που θα τα πετάξουμε γιατί είχαν την ατυχία να γεννηθούν με αναπηρία!!
Ας μην επιστρέψουμε στην εποχή του Καιάδα.
Πράγματι οι οικονομικές συγκυρίες πολλές φορές απαιτούν την περικοπή δαπανών, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές, ανούσιες, δαπάνες που μπορούν να περικοπούν. Η ζωή ενός ανάπηρου παιδιού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΥΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ!!
Γονέας παιδιού με αναπηρία.

28 Μαρτίου 2011, 17:21
| Θάνος Τζήμερος Μόνιμος Σύνδεσμος Διαφωνώ απολύτως με την χρήση της συνταξιοδότησης ως μέσο κοινωνικής πολιτικής. Αν κάποιος έχει παιδί/αδελφό/συγγενή ανάπηρο θα πρέπει να βοηθιέται με προνιακές δομές στο να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει (π.χ. κέντρα/σχολεία/νοσηλευτήρια αναπήρων). Αλλιώς δημιουργείτε κίνητρα για καινούργια γενιά ψευτο-αναπήρων. Είναι δυνατόν να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε μια κοινωνία συνταξιούχων αρκετοί από τους οποίους δεν είναι ούτε 40 ετών και να δίνετε καινούργιες συντάξεις; Και by the way – που έλεγε και ο… πολύγλωσσος Κίμωνας – τι γίνεται με τις συντάξεις αγάμων θυγατέρων, μητέρων ανηλίκων που έχουν πάψει προ πολλού να είναι ανήλικα αλλά οι μητέρες εξακολουθούν να παίρνουν σύνταξη, πρώην εργαζομένων στην Ολυμπιακή, αναπήρων – μαϊμούδων, στρατηγών που πήραν τον βαθμό δικαστικά, βουλευτών των 2 θητειών κ.λ.π.; Θα τις κόψετε ποτέ ή θα βάλετε νέους φόρους στην ιδιωτική οικονομία για να μην τους στεναχωρήσετε όλους αυτούς που είναι η κομματική σας πελατεία;

Οι τελικές προτάσεις της ομάδας εργασίας για το ζήτημα των μεταθέσεων – αποσπάσεων.

Από την σελίδα του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δημητρίου Μπράτη

http://www.mpratis.gr/index.php/2010-09-03-17-59-29/259-2011-03-30-12-05-43

Οι τελικές προτάσεις της ομάδας εργασίας για το ζήτημα των μεταθέσεων – αποσπάσεων.
Τετάρτη, 30 Μάρτιος 2011 15:02

www.mpratis.gr

Αθήνα 30 Mάρτη 2011

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας κοινοποιώ τις τελικές προτάσεις της ομάδας εργασίας για το ζήτημα των μεταθέσεων – αποσπάσεων. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν σήμερα 30/3/2011 στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. το οποίο θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις για το θέμα.

Δημήτρης Μπράτης


ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ&ΔΕ

Α΄ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ

1.Όργανα και Κατηγορίες αποσπάσεων

1.1. Αρμόδια όργανα για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τα κεντρικά, τα ανώτερα περιφερειακά και τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

1.1.1. Τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ) είναι αρμόδια για:

α. Αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία και στις ανεξάρτητες ή σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ, για άσκηση διοικητικού έργου.

β. Αποσπάσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύονται από το ΥΠΔΒΜΘ, για άσκηση διοικητικού έργου

γ. Αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

1.1.2. Τα ανώτερα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (ΑΠΥΣΠΕ /ΑΠΥΣΔΕ)[1] είναι αρμόδια για:

α. Αποσπάσεις στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης, για άσκηση διοικητικού έργου

β. Αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ, σε τάξεις υποδοχής των λοιπών σχολείων και σε ΚΕΔΔΥ

γ. Αποσπάσεις σε πειραματικά σχολεία

δ. Αποσπάσεις σε καλλιτεχνικά σχολεία

ε. Αποσπάσεις σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

στ. Αποσπάσεις σε μειονοτικά σχολεία

ζ. Αποσπάσεις σε μουσικά σχολεία

Οι αποσπάσεις των περιπτώσεων β έως και ζ αφορούν τους εκπαιδευτικούς του ίδιου ΑΠΥΣΠΕ/ΔΕ

1.1.3. Τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ) είναι αρμόδια για τις αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο του ίδιου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

1.2. Όταν τα ανωτέρω ΥΣ συνεδριάζουν για αποσπάσεις εκπ/κών σε μειονοτικά σχολεία, συμμετέχουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα σχολεία αυτά.

2. Εκτέλεση αποσπάσεων

Οι προτάσεις των κεντρικών, των ανώτερων περιφερειακών και των περιφερειακών ΥΣ εκτελούνται με απόφαση του Υπουργού ΠΔΒΜΘ, του Περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης και του Διευθυντή εκπαίδευσης, αντίστοιχα, εκτός από τις αποσπάσεις του εδαφίου α της παραγράφου 1.1.2. που εκτελούται με απόφαση του Υπουργού ΠΔΒΜΘ



Πρόταση ΟΛΜΕ–ΔΟΕ: Κατάργηση της παραγράφου 1 και 3, περ. β του άρθου 31 του ν. 3848/2010, για τις αποσπάσεις των υπαραρίθμων σε σχολείου άλλου νομού της ίδιας ή άλλης περιφερειακής διεύθυνσης.

Πρόταση ΟΛΜΕ: Για τις αποσπάσεις σε Πειραματικά, Καλλιτεχνικά και Μουσικά σχολεία αρμόδια είναι τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ)

3. Κριτήρια για τις αποσπάσεις

3.1.Για τις αποσπάσεις στην KY και στις ανεξάρτητες ή σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το ΥΠΔΒΜΘ, καθώς και στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη τα εξής κριτήρια:

α. τις μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση ή στη διοίκηση της εκπαίδευσης

β. το δεύτερο πτυχίο που είναι σχετικό με τη διοίκηση, τη νομική ή άλλη επιστήμη

γ. την τεκμηριωμένη γνώση του αντικειμένου της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί

δ. τη γνώση των νέων τεχνολογιών, η οποία αποδεικνύεται με πτυχίο, μεταπτυχιακό τίτλο ή πιστοποίηση επιπέδου Α΄ ή Β΄

ε. την αξιόλογη διοικητική εμπειρία, κατά προτίμηση στις υπηρεσίες ή σε νομικά πρόσωπα του ΥΠΔΒΜΘ

στ. την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών, η οποία αποδεικνύεται με πτυχίο, μεταπτυχιακό τίτλο ή πιστοποιητικό επιπέδου Β2 και άνω

Για το σκοπό αυτό στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί με απόσπαση και αναφέρονται τα συγκεκριμένα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και η αριθμητική αποτύπωσή τους.

3.2.1. Κατά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ αποσπώνται, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες, κατά σειρά προτεραιότητας:

α) Ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης (άρθρο … αυτού του νόμου)

β) Είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων (παρ. 1 του άρθρου 21 ν. 2946/2001)
γ)Είναι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων (άρθρα 93 παρ. 7 και 182 παρ. 10 του ν. 3852/2010)

δ) Είναι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών (παρ.3, άρθρου 47 ν. 2304/95)

Αν δεν υπάρχουν λειτουργικά κενά στην περιοχή όπου θεμελιώνουν δικαίωμα απόσπασης,σύμφωνα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, η απόσπαση πραγματοποιείται σε όμορη αυτής περιοχή(ν.3852, άρθρο 93)

3.2.2. Κατά τις αποσπάσεις εντός του ιδίου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ αποσπώνται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί που είναι μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ενώσεων λειτουργών μέσης εκπαίδευσης ή των συλλόγων των δασκάλων ή αιρετοί εκπρόσωποι στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών ή μέλη των προεδρείων των νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και ζητούν απόσπαση σε σχολεία της έδρας αυτών (παρ. άρθρου 16, παρ.Γ8, ν. 1566/85).

3.2.3. Για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ στα λειτουργικά κενά που απομένουν μετά τη διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων 3.2.1. και 3.2.2. αυτού του άρθρου, καθώς και για τις αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο του ίδιου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, λαμβάνονται υπόψη:

α) από τα κριτήρια για τις μεταθέσεις του άρθρου... αυτού του νόμου:

i) η συνολική υπηρεσία, που αποτιμάται με μια (1)μονάδα ανά έτος

ii) η συνυπηρέτηση, που αποτιμάται με δέκα (10)μονάδες

iii) η εντοπιότητα, που αποτιμάται με τέσσερις (4) μονάδες

iv) οι οικογενειακοί λόγοι, που αποτιμώνται ως εξής:

Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες

Οι εκπαιδευτικοί σε χηρεία λαμβάνουν έξι (6) μονάδες αν έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει, άλλως λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες

Οι εκπαιδευτικοί με μονογονεϊκή οικογένεια, λόγω απόκτησης παιδιών χωρίς να έχει προηγηθεί γάµος, λαμβάνουν έξι(6) μονάδες, εφόσον έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει

Οι εκπαιδευτικοί που είναι έγγαμοι, σε διάσταση, σε διάζευξη ή χηρεία ή με μονογονεϊκή οικογένεια λαμβάνουν πέντε (5} μονάδες για το πρώτο, έξι (6) για το δεύτερο και οκτώ (8) για το τρίτο παιδί (φυσικό, θετό ή αναγνωρισμένο), εφόσον αυτά είναι άγαμα ανήλικα ή σπουδάζουν.

β)Οι βαριές και δυσίατες ασθένειες:

i. των ίδιων των εκπαιδευτικών, των παιδιών ή των συζύγων τους (μονάδες 5 για ποσοστό αναπηρίας 50-66%, μονάδες 20 για ποσοστό 67-79% και μόνάδες 30 για ποσοστό 80% και άνω)

ii. των γονέων τους που είναι δημότες από διετίας δήμου της περιοχής όπου ζητείται η απόσπαση, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν την επιμέλειά τους (μονάδα 1 για ποσοστό αναπηρίας 50-66% και μονάδες 3 για ποσοστό 67% και άνω)

iii. αδελφών τους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλειά τους (μονάδες 5).

Το ποσοστό αναπηρίας αποδεικνύεται με γνωμάτευση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εκδίδεται βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως ισχύει κάθε φορά (άρθρο 7 ν. 3863/2010)

γ) η θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση (μονάδες 3)

δ) Οι σπουδές του εκπαιδευτικού (μεταπτυχιακές ή για απόκτηση άλλου τίτλου) σε σχολή που εδρεύει σε διαφορετική περιοχή από αυτήν όπου ανήκει οργανικά (μονάδες 2)

3.2.3. Τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια είναι δυνατό, με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφασή τους, να αποσπούν εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν έκτακτα και ειδικά προβλήματα, ανεξάρτητα από τις μονάδες απόσπασης που συγκεντρώνουν.

4.Για τις αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ, σε τάξεις υποδοχής των λοιπών σχολείων, σε ΚΕΔΔΥ, σε πειραματικά, καλλιτεχνικά, μουσικά, μειονοτικά σχολεία και σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης τα υπηρεσιακά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη τα αντίστοιχα κριτήρια για τις μεταθέσεις.

Πρόταση ΟΛΜΕ-ΔΟΕ: Τα κριτήρια να καθορίζονται με υπουργική απόφαση.

4. Κωλύματα αποσπάσεων

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση οι παρακάτω κατηγορίες εκπαιδευτικών:

α. Οι νεοδιόριστοι που διανύουν την υποχρεωτική υπηρεσία στην περιοχή ή στο σχολείο του πρώτου διορισμού τους, προκειμένου για τις αποσπάσεις στην KY και στις ανεξάρτητες ή σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το ΥΠΔΒΜΘ, καθώς και στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης. Εξαιρούνται οι ανήκοντες σε ειδική κατηγορία του άρθρου … αυτού του νόμου.

β. Όσοι είναι στελέχη της εκπ/σης (σχολικοί σύμβουλοι, δ/ντές δ/σεων, προϊστάμενοι γραφείων, προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων, διευθυντές και υποδ/ντές σχολείων)

γ. Όσοι υπηρετούν σε θέσεις με θητεία η οποία λήγει μετά την 31η Αυγούστου του έτους που γίνονται οι αποσπάσεις

δ. Όσοι ανήκουν οργανικά σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, πειραματικά, μουσικά, καλλιτεχνικά ή μειονοτικά σχολεία και σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, προκειμένου για τις αποσπάσεις στην KY και στις ανεξάρτητες ή σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες του ΥΠΔΒΜΘ, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το ΥΠΔΒΜΘ, καθώς και στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης, εφόσον δεν έχουν εξαντλήσει τον προβλεπόμενο χρόνο υποχρεωτικής παραμονής σε αυτά.

5. Διαδικασία αποσπάσεων και τοποθετήσεων

5.1. Οι αποσπάσεις διενεργούνται με την εξής σειρά:

α. Αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου ΠΔΒΜΘ

β. Αποσπάσεις στις περιφερειακές διευθύνσεις, στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης

γ. Αποσπάσεις σε φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου ΠΔΒΜΘ

δ. Αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ, σε τάξεις υποδοχής των λοιπών σχολείων και σε ΚΕΔΔΥ, σε πειραματικά σχολεία, σε καλλιτεχνικά σχολεία,σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, σε μειονοτικά σχολεία, σε μουσικά σχολεία

ε. Αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

στ. Αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο του ίδιου ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

5.2. Ειδικότερα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια, αποσπούν ή τοποθετούν τους εκπαιδευτικούς με την εξής σειρά:

α. Αποσπάσεις και τοποθετήσεις υπεραρίθμων

β. Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών που είναι στη διάθεση του ΥΣ

γ. Αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο της περιοχής αρμοδιότητας του συμβουλίου και τοποθετήσεις αποσπασμένων από άλλες περιοχές

δ. Προσωρινές τοποθετήσεις μεταταχθέντων

ε. Προσωρινές τοποθετήσεις νεοδιορίστων

στ. Τοποθετήσεις αναπληρωτών

5.3. Όταν ικανοποιείται το αίτημα εκπαιδευτικού για μια κατηγορία απόσπασης, δεν εξετάζονται οι αιτήσεις που τυχόν έχει υποβάλει για άλλες κατηγορίες απόσπασης.

Οι κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οι αποσπάσεις εξετάζονται μετά την ανακοίνωση των μόνιμων διορισμών και των μετατάξεων, που έπονται των μεταθέσεων.



Πρόταση ΟΛΜΕ: Οι αποσπάσεις και οι τοποθετέσεις της περίπτωσης 5.2.γ να μη συνεξετάζονται, αλλά να προηγούνται οι αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο.



Β΄ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

1. Μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που ζητούν μετάθεση σε σχολεία που λειτουργούν στην περιοχή του δήμου της έδρας τους.

Έδρα του εκπαιδευτικού αποτελεί ο δήμος όπου υπάγεται η μόνιμη κατοικία του. Αλλαγή έδρας γίνεται με γραπτή δήλωση του εκπαιδευτικού μέχρι το τέλος Μαρτίου κάθε έτους και ισχύει από το μεθεπόμενο σχολικό έτος. Η δήλωση συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία.

2. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατατάσσονται σε δώδεκα (12) κατηγορίες, τις Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ και ΙΒ, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας ΔΒΜΘ, ύστερα από πρόταση των αρμόδιων κεντρικών υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη εισηγήσεις των ανώτερων περιφερειακών συμβουλίων και γνώμη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών, που διαμορφώνονται σε συνεργασία με τα αρμόδια περιφερειακά συμβούλια και τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, αντίστοιχα, με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

α) τον πληθυσμό της έδρας των σχολείων

β) τις συνθήκες διαβίωσης εκεί των εκπαιδευτικών

γ) την οργανικότητα (μόνο για τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης)

δ) την απόστασή των σχολείων από την έδρα της περιφερειακής ενότητας (νομού)

ε) τις συγκοινωνιακές συνθήκες και

στ) το υψόμετρο.

Για τη διατύπωση γνώμης από τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ο Υπουργός τάσσει εύλογη προθεσμία. Μετά την παρέλευση άπρακτης της παραπάνω προθεσμίας η κατάταξη των σχολείων σε κατηγορίες γίνεται ύστερα από πρόταση των κεντρικών υπηρεσιακών συμβουλίων, που λαμβάνουν υπόψη τις εισηγήσεις των ανώτερων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων.

3. Για κάθε έτος υπηρεσίας σε σχολεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ και ΙΒ κατηγορίες υπολογίζονται 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,8,9,10,11 και 12 μονάδες μετάθεσης, αντίστοιχα.

Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να ορίζονται συγκεκριμένα σχολεία της ΙΒ κατηγορίας για τα οποία υπολογίζονται 15 μονάδες μετάθεσης αντί 12, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών διαβίωσης σε αυτά.

4. Για το χρόνο που αφορά σε εκπαιδευτικές άδειες, άδειες χωρίς αποδοχές και άδειες ανατροφής τέκνου δεν υπολογίζονται περισσότερες της μιας (01) μονάδες μετάθεσης λόγω δυσμενών συνθηκών.

5. Σε κάθε σχολικό συγκρότημα ή ομάδα σχολείων δημιουργούνται θέσεις επικουρικών ή αναπληρωματικών εκπαιδευτικών, ώστε να αναπληρώνονται άμεσα εκπαιδευτικοί που λαμβάνουν μακροχρόνια άδεια ή μετακινούνται, για οποιοδήποτε λόγο, κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.



Διαφωνία ΟΛΜΕ: η άδεια ανατροφής τέκνου να λαμβάνεται κανονικά υπόψη για τη μοριοδότηση λόγω δυσμενών συνθηκών

Πρόταση ΟΛΜΕ & ΔΟΕ: Κατάργηση ως προϋπόθεσης για μετάθεση της 3ετίας για τους νεοδιόριστους και της 2ετίας για όλες τις άλλες κατηγορίες.

Πρόταση ΔΟΕ: Κατάργηση των περιοχών μετάθεσης. Σε κάθε ΠΥΣΠΕ να υπάρχει μια μόνο περιοχή μετάθεσης.

6. Για τις μεταθέσεις στα πειραματικά σχολεία, τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη τα εξής κριτήρια:

α. Διδακτορικό δίπλωμα στις επιστήμες της αγωγής ή στην ειδικότητα του εκπαιδευτικού (μονάδες 6)

β. Μεταπτυχιακός τίτλος στις επιστήμες της αγωγής ή στην ειδικότητα του εκπαιδευτικού (μονάδες 4)

γ. Διδακτορικό δίπλωμα σε άλλους επιστημονικούς τομείς (μονάδες 3)

δ. Μεταπτυχιακός τίτλος σε άλλους επιστημονικούς τομείς (μονάδες 2)

ε. Διετής μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (μονάδες 3)

στ. Πιστοποιημένη επιμόρφωση β΄ επιπέδου στις νέες τεχνολογίες (μονάδες 3)

ζ. Πιστοποιημένη ετήσια επιμόρφωση στις επιστήμες της αγωγής ή στην ειδικότητα του εκπαιδευτικού ή σε ΣΕΛΔΕ, ΣΕΛΜΕ και ΑΣΠΑΙΤΕ/ ΣΕΛΕΤΕ, εφόσον δεν αποτελεί προσόν διορισμού (μονάδες 2)

η. Άλλα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σχετικά με τις επιστήμες της αγωγής ή την ειδικότητα του εκπαιδευτικού, τα οποία προκύπτουν από το βιογραφικό σημείωμα και τα συνημμένα στην αίτηση στοιχεία και μπορεί να διαπιστώνονται και με προφορική συνέντευξη ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου (μονάδες μέχρι 3)

7. Για τις μεταθέσεις στα ΣΜΕΑΕ, στις τάξεις υποδοχής και στα ΚΕΔΔΥ τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη, τα εξής κριτήρια:

α) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ, ή στη σχολική ψυχολογία ή στην ειδική φυσική αγωγή, αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ11 (μονάδες 8)

β) Τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ, ή στη σχολική ψυχολογία ή στην Ειδική Φυσική Αγωγή, αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ11 (μονάδες 6)

γ) Τίτλος διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου τίτλου της αλλοδαπής (μονάδες 4)

δ) Πτυχίο παιδαγωγικού τμήματος ΕΑΕ, δηλαδή πτυχίο παιδαγωγικών τμημάτων των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με αντικείμενο την ειδική προσχολική αγωγή ή παιδαγωγικών τμημάτων ειδικής αγωγής με κατεύθυνση νηπιαγωγών και πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης ειδικής αγωγής ή παιδαγωγικών τμημάτων ειδικής αγωγής με κατεύθυνση δασκάλων ή τμημάτων εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία. Επιπλέον στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΦΑΑ των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου πτυχίου της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την ΕΑΕ ή την ειδική φυσική αγωγή ή την ειδική φυσική αγωγή-θεραπευτική γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία» (μονάδες 4)

ε) Μόνιμη αναπηρία του ίδιου του εκπαιδευτικού 67% και άνω, που πιστοποιείται από πρωτοβάθμια ή από δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή. Η υγειονομική επιτροπή γνωματεύει επίσης ότι ο εκπαιδευτικός κρίνεται ικανός για την εκτέλεση των καθηκόντων του και ότι η αναπηρία του δεν οφείλεται σε θέματα ψυχικής υγείας (μονάδες 3).

στ) Μόνιμη αναπηρία παιδιού του εκπαιδευτικού, σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, που πιστοποιείται είτε από πρωτοβάθμια είτε από δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή (μονάδες 2,5).

ζ) Πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης σεμιναρίου ετήσιας επιμόρφωσης-εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο ΠΔΒΜΘ, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών και προϋπηρεσία τριών διδακτικών ετών σε δομές ΕΑΕ και στα ΚΕΔΔΥ. Σεμινάρια ετήσιας διάρκειας στην ΕΑΕ, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο ΠΔΒΜΘ,, αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα ανωτέρω σεμινάρια τετρακοσίων (400) ωρών (μονάδες 2,5).

η) Η διδακτική εμπειρία του εκπαιδευτικού σε ΣΜΕΑΕ ή τάξεις υποδοχής καθώς και η θητεία του σε ΚΕΔΔΥ με οποιαδήποτε σχέση (οργανική θέση ή απόσπαση μονάδες 0,50 για κάθε έτος μέχρι 2)

Θ)Άλλα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σχετικά με την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, τα οποία προκύπτουν από το βιογραφικό σημείωμα του εκπαιδευτικού και τα συνημμένα στην αίτησή του στοιχεία, τα οποία μπορεί να διαπιστώνονται και με προφορική συνέντευξη ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου (μονάδες μέχρι 3)

8. Για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών γενικής παιδείας στα μουσικά σχολεία τα αρμόδια συμβούλια λαμβάνουν υπόψη:

α. Πτυχίο ή δίπλωμα μουσικής (μονάδες 6)

β. Διδακτική εμπειρία σε μουσικά σχολεία (μονάδες 0,5 για κάθε έτος και μέχρι 4)

γ. Αποδεδειγμένη σχέση του εκπαιδευτικού με τις τέχνες και τη μουσική ειδικότερα, που προκύπτει από το βιογραφικό σημείωμα και τα συνημμένα στην αίτηση στοιχεία και μπορεί να διαπιστώνεται και με προφορική συνέντευξη ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου (μονάδες μέχρι 3)

9. Για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ16 στα μουσικά σχολεία τα αρμόδια συμβούλια λαμβάνουν υπόψη:

α. Για το μάθημα των θεωρητικών της μουσικής (μουσική θεωρία και πράξη)

i. πτυχίο αντίστιξης ή φούγκας ή δίπλωμα σύνθεσης (μονάδες 6)

ii. διδακτική εμπειρία σχετική με το συγκεκριμένο μάθημα (1 μονάδα για κάθε έτος)

iii. τεκμηριωμένη ενασχόληση με το αντικείμενο του μαθήματος ( μέχρι 3 μονάδες)

β. Για το μάθημα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής

i. δίπλωμα βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής (μονάδες 6)

ii. διδακτική εμπειρία σχετική με το συγκεκριμένο μάθημα (1 μονάδα για κάθε έτος)

iii. γνώση του δημοτικού τραγουδιού ή τεκμηριωμένη ενασχόληση με το αντικείμενο του μαθήματος ( μέχρι 3 μονάδες)

γ. Για το μάθημα της διεύθυνσης χορωδιακών και ορχηστρικών συνόλων

i. αντίστοιχος τίτλος σπουδών (μονάδες 6)

ii. διδακτική εμπειρία σχετική με το συγκεκριμένο μάθημα ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αιτήσεις εκπαιδευτικών με τα τυπικά προσόντα για το μάθημα αυτό, σχετική με το μάθημα της διεύθυνσης χορωδιακών και ορχηστρικών συνόλων (1 μονάδα για κάθε έτος)

iii. τεκμηριωμένη ενασχόληση με το αντικείμενο του μαθήματος ( μέχρι 3 μονάδες)

δ. Για το μάθημα των ευρωπαϊκών μουσικών οργάνων

i. δίπλωμα ή πτυχίο μουσικού οργάνου (μονάδες 6)

ii. διδακτική εμπειρία σχετική με το συγκεκριμένο μάθημα (1 μονάδα για κάθε έτος)

iii. τεκμηριωμένη ενασχόληση με το αντικείμενο του μαθήματος ( μέχρι 3 μονάδες)

Οι μονάδες από την ενασχόληση του εκπαιδευτικού με το αντικείμενο του μαθήματος περιπτώσεις α-δ) υπολογίζονται μόνον εφόσον ο εκπαιδευτικός είναι κάτοχος του αντίστοιχου τίτλου ή διπλώματος. Η ενασχόληση προκύπτει από το βιογραφικό σημείωμα και τα συνημμένα στην αίτηση στοιχεία και μπορεί να διαπιστώνεται και με προφορική συνέντευξη ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου (μονάδες μέχρι 3)

10. Για τις μεταθέσεις στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:

α. Ειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας (μον. 8)

β. Μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα διαπολιτισμικής αγωγής (μονάδες 6)

γ. Μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακές σπουδές σε επιστήμες της αγωγής (μονάδες 4)

δ. Μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο διδασκαλίας τους (μονάδες 3)

ε. Διδακτική εμπειρία σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (μονάδες 0,5 για κάθε έτος μέχρι 2)

στ. Διδακτική εμπειρία σε τάξεις υποδοχής ή φροντιστη­ριακά τμήματα (μονάδες 0,25 για κάθε έτος μέχρι 1)

ζ. Πιστοποιημένη γνώση της αγγλικής, της γαλλικής ή της γερμανικής γλώσσας, επιπέδου Β2 τουλάχιστον (μονάδες 0.5 για κάθε γλώσσα και μέχρι 1)

η. Η ενασχόληση του εκπαιδευτικού με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, που προκύπτει από το βιογραφικό σημείωμα και τα συνημμένα στην αίτηση στοιχεία και μπορεί να διαπιστώνεται και με προφορική συνέντευξη ενώπιον των μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου (μονάδες μέχρι 3)

11. Για τις μεταθέσεις στα καλλιτεχνικά σχολεία τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:

α. Μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (μονάδες 6)

β. Μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακές σπουδές σε επιστήμες της αγωγής (μονάδες 4)

γ. Μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο διδασκαλίας τους (μονάδες 3)

δ. Διδακτική εμπειρία σε σχολεία καλλιτεχνικά σχολεία (μονάδες 0,5 για κάθε έτος μέχρι 2)

ε. Ενασχόληση με θέματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, που προκύπτει από το βιογραφικό σημείωμα και τα συνημμένα στην αίτηση στοιχεία και μπορεί να διαπιστώνεται και με προφορική συνέντευξη ενώπιον των μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου (μονάδες μέχρι 3)

12. Για τις μεταθέσεις στα μειονοτικά σχολεία τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη τα εξής κριτήρια:

α. Μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα μειονοτικών σχολείων (μονάδες 6)

β. Διδακτική εμπειρία σε σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (μονάδες 0,5 για κάθε έτος μέχρι 2)

γ. Πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών, επιπέδου Β2 και άνω (μον.0.5 για κάθε γλώσσα και μέχρι 1)

δ. Εξοικείωση του εκπαιδευτικού με άλλους πολιτισμούς ή και με θρησκευτικές πρακτικές των διδασκομένων (μονάδες μέχρι 3)

ε. Καταλληλότητα του εκπαιδευτικού για προσφορά εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία μειονοτικής εκπαίδευσης (μονάδες μέχρι 3)

Τα κριτήρια των περιπτώσεων δ και ε αυτής της παραγράφου προκύπτουν από το βιογραφικό σημείωμα και τα συνημμένα στην αίτηση δικαιολογητικά και μπορεί να διαπιστώνονται και με προφορική συνέντευξη ενώπιον των μελών του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί των παραγράφων 1-7 αυτού του άρθρου συγκεντρώνουν ίδιο αριθμό μονάδων μετάθεσης μετατίθενται εκείνοι που υπερτερούν στα επιμέρους κριτήρια, με τη σειρά που αυτά αναφέρονται.



Μαρούσι, 22-3=2011



ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
www.mpratis.gr



--------------------------------------------------------------------------------

[1] Πρόταση ΟΛΜΕ: Για τις αποσπάσεις σε Πειραματικά, Καλλιτεχνικά και Μουσικά σχολεία αρμόδια είναι τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ)

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Επίδομα Καυσίμων για άτομα με κινητική αναπηρία





Πριν μερικές ημέρες μου απεστάλησαν ταχυδρομικώς αυτά τα 3 έγγραφα.
Σε επικοινωνία μου με το αρμόδιο γραφείο του Δήμου, με ενημέρωσαν πως τα έγγραφα αυτά αφορούν το επίδομα καυσίμων για άτομα με κινητική αναπηρία, το οποίο παίρνει και η κόρη μου.
Διαβάζοντας τα, διαπίστωσα πως και στο πρώτο έγγραφο άλλα και στις δύο υπεύθυνες δηλώσεις, γράφει στο τέλος, πως θα πρέπει κάθε χρόνο να προσκομίζουμε στο αρμόδιο γραφείο τις 2 υπεύθυνες δηλώσεις καθώς και όλα τα στοιχεία που μας ζητούν με το πρώτο έγγραφο. Ξανά επικοινώνησα με το αρμόδιο γραφείο και τους ρώτησα ποιος ο λόγος να πρέπει κάθε χρόνο να προσκομίζουμε τις υπεύθυνες δηλώσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία που μας ζητούν και με ενημέρωσαν πως αυτή την εντολή έχουν.
Προώθησα τα 3 έγραφα στην ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ και στην ΕΣΑΜΕΑ και σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με την ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ με ενημέρωσαν πως αυτό είναι απόφαση του ΔΝΤ για να γίνεται καλύτερος έλεγχος.
Δηλαδή ενώ δηλώνουμε υπεύθυνα ‘’ Αναλαμβάνω την υποχρέωση να γνωστοποιήσω αμέσως στην υπηρεσία σας οποιαδήποτε μεταβολή που αφορά το πρόσωπο μου, αλλαγή της ασφαλιστικής κατάστασης , κλπ, κλπ, κλπ ’’ θα πρέπει αυτό να το δηλώνουμε κάθε χρόνο.
Και θα πρέπει όλα αυτά να έχουν το γνήσιο της υπογραφής θεωρημένο από αρμόδια αρχή.
Δε μας έφταναν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μας προσθέτουν ένα ακόμη.
Επειδή όλα αυτά νομίζω πως δεν είναι απόφαση κανενός ΔΝΤ, αλλά κάποιου Ελληνικού μυαλού,θα ήθελα να επικοινωνήσετε και να πείτε τι συμβαίνει στις δικές σας περιοχές.

Κουμουστιβίδης Κωνσταντίνος

Κοινό Κάλεσμα Ε.Σ.ΑμεΑ. & Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ σε Κινητοποίηση,Πέμπτη 14 Απριλίου, ώρα 10:30 π.μ.στο Υπουργείο Υγείας

http://www.esaea.gr/index.php?module=announce&ANN_user_op=view&ANN_id=3500&MMN_position=20:20&thms=4&ns_news=1

Κοινό Κάλεσμα Ε.Σ.ΑμεΑ. & Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ σε Κινητοποίηση,Πέμπτη 14 Απριλίου, ώρα 10:30 π.μ.στο Υπουργείο Υγείας

«Κοινό Κάλεσμα Ε.Σ.ΑμεΑ. & Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ σε Κινητοποίηση,
Την Πέμπτη 14 Απριλίου, ώρα 10: 30 το πρωί
στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

Για να κρατήσουμε ανοιχτά τα Κέντρα/ Ιδρύματα/Φορείς
που παρέχουν υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες,
για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ατόμων
με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε κοινή συνάντηση της Ε.Σ.ΑμεΑ. και της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ. συζητήθηκε η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φορείς/κέντρα/ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριά αναπηρία και στις οικογένειές τους, και αποφασίστηκε η διοργάνωση Συγκέντρωσης – Διαμαρτυρίας όλων των εμπλεκομένων φορέων δηλαδή της Ε.Σ.ΑμεΑ., Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ., Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Εργαζομένων στα Κέντρα/ Ιδρύματα/Φορείς Ατόμων με Αναπηρία, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 και ώρα 10: 30 π.μ από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (οδό Αριστοτέλους 17 & Στουρνάρη), και στη συνέχεια Πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών.

Υποστηρικτικοί φορείς, που μέχρι σήμερα λειτουργούν με τις αγωνιώδεις προσπάθειες και την αυταπάρνηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ατόμων με βαριές αναπηρίες και το φιλότιμο, σε πολλές περιπτώσεις, των εργαζομένων, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Σε πολλά γνωστά Κέντρα όπως: «Θεοτόκος», «Μαργαρίτα», «Ερμής», οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Οι επιχορηγήσεις όλων αυτών των φορέων μειώθηκαν δραστικά το έτος 2010, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα μέρος των επιχορηγήσεων σε κανέναν Φορέα για το 2011. Αυτή η κατάσταση μοιραία οδηγεί σε μείωση και συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά μας, ενώ δικαιολογημένοι είναι οι φόβοι όλων μας για την διακοπή της λειτουργίας τους.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Οι ιστορικοί αγώνες του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος, η δυναμική που έδειξε ότι έχει το αναπηρικό κίνημα την τελευταία μεγαλειώδη συγκέντρωση της 3ης Δεκέμβρη 2010 στο Σύνταγμα, καθιστούν υπεύθυνους όλους εμάς να δώσουμε δυναμικό παρόν σε αυτή τη Συγκέντρωση-Πορεία-Διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, ώρα
10: 30π.μ.

Η ίδια η ζωή δεν αφήνει άλλα περιθώρια, παρά μόνο την συλλογική διεκδίκηση για να αποτραπεί η οικονομική χρεοκοπία των υποστηρικτικών Κέντρων Ιδρυμάτων και Φορέων που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες: όπως νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κ.λπ.

Το χρέος όλων όσων αγωνιζόμαστε, δεκαετίες τώρα, για την ενδυνάμωση του αναπηρικού κινήματος είναι μεγαλύτερο, εάν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή που τα Κέντρα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών οδηγούνται σε χρεοκοπία, την ίδια ακριβώς στιγμή, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σπαταλιούνται για την διοργάνωση των ¨Special Olympics¨, παρόλο που Ε.Σ.ΑμεΑ. και ΠΟΣΓΚΑμεΑ έχουν εκφράσει τις θέσεις τους για τέτοιου είδους εκδηλώσεις που τονώνουν το ¨φιλανθρωπικό¨ χαρακτήρα των διοργανωτών τους.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η επιτυχία αυτής της Συγκέντρωσης εξαρτάται από τη σωστή οργάνωσή της. Σημασία έχει η δική σας συμβολή σε αυτό το εγχείρημα. Γιʼ αυτό την Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 στα γραφεία της Ε.Σ.ΑμεΑ. στις 12 το μεσημέρι καλούμε όλους τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, είτε έχουν στην ευθύνη τους υποστηρικτικά κέντρα είτε όχι, να λάβουν μέρος σε ανοιχτή σύσκεψη στην οποία θα συζητηθούν οργανωτικά θέματα αυτής της Συγκέντρωσης-Πορείας προς το Υπουργείο Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Στη σύσκεψη αυτή καλούμε και όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Κέντρα αυτά να συνεισφέρουν από τη δική τους πλευρά στην μαζικότητα αυτής της συγκέντρωσης, αφού αφορά άμεσα και στα δικά τους εργασιακά δικαιώματα καθώς και τις Διοικήσεις των Κέντρων/Ιδρυμάτων/Φορέων παροχή υπηρεσιών ΑμεΑ.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού είναι την Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 στα γραφεία της Ε.Σ.ΑμεΑ. 12:00π.μ.

Το τελικό ραντεβού την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, ώρα 10: 30 έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και στη συνέχεια Πορεία στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Διακόπτουν την λειτουργία τους οι υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών

Διαβάζουμε στο www.disabled.gr
http://www.disabled.gr/lib/?p=37683

Σύμφωνα με το άρθρο 6, του Νόμου 3863/2010 («Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις»), από 1η Απριλίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι άλλες Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, και τις επιτροπές Απαλλαγών και τις Τριμελείς εξ ιατρών επιτροπές, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Κι έτσι έχει γίνει.

Το πρόβλημα είναι ότι ο νόμος εφαρμόζεται μονομερώς, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί οι προβλεπόμενες εναλλακτικές, ούτε συζητιούνται προσωρινές, πριν την διακοπή της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει τους πολίτες που έχουν αναπηρία εγκαίρως και γραπτώς, με ευθύνη, ενώ προφανώς περιμένουν ότι θα θυμούνται από τον Ιούλιο του 2010 ότι την 1η Απριλίου 2011 θα σταματήσει η λειτουργία των συγκεκριμένων επιτροπών, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις δουλειές τους εμπρόθεσμα. Συγνώμη, λάθος. Πολλοί το θυμούνται έχοντας την προσδοκία ότι θα σταματήσει επιτέλους αυτή η ανώφελη γραφειοκρατία που στην καλύτερη περίπτωση είναι μόνο πονοκέφαλος για τους ανθρώπους με αναπηρία.
Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καν δημοσίευση που να αφορά τον σχεδιασμό του αναμενόμενου κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας και τις νέες διαδικασίες για την γνωμάτευση αναπηριών, πόσο μάλλον υπουργική οδηγία, και ούτε είναι γνωστό πότε θα υπάρξει.

Οι πολίτες απλά μένουν ξεκρέμαστοι σε ένα σύστημα τόσο γραφειοκρατικό που η μη έκδοση της γνωμάτευσης της Νομαρχίας τους εμποδίζει στην καθημερινή τους ζωή. Αυτή την στιγμή και για άγνωστο χρονικό διάστημα, κάποιος που πρόσφατα απέκτησε παραπληγία-τετραπληγία δεν μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία για να λάβει επίδομα (που δεν είναι επαρκές για να καλύψει τα έξοδα υποστήριξης), οι μαθητές με αναπηρία δεν μπορούν να δώσουν τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις (θα μείνουν πίσω αλλά όχι λόγω χαμηλών επιδόσεων των ίδιων), κάποιοι ασφαλισμένοι με αναπηρία δεν μπορούν να καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση με την προβλεπόμενη απαλλαγή, κάποιοι δεν θα προλάβουν τις προθεσμίες του κοινωνικού τουρισμού ΕΟΤ, και κάποιοι δεν θα μπορέσουν να εκδώσουν δελτίο στάθμευσης – γιατί δυστυχώς μόνο ένα τέτοιο χαρτί φαίνεται ότι χρειάζεται για να μην γίνονται στόχαστρο του κάθε βιαστικού και ανάγωγου οδηγού.

Κι έτσι αποκαλύπτεται το παράδοξο. Οι γνωματεύσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Ακόμα και η έκδοση γνωματεύσεων εμπόδιζε την ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες και πριν διακόψουν την λειτουργία τους οι υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών.
Ναι, να αλλάξει το σύστημα για την πρόσβαση σε παροχές για την αναπηρία, και αφού δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα, να αλλάξει το συντομότερο δυνατό και ουσιαστικά. Αλλά η αλλαγή στην χώρα μας φαντάζει σαν την Λερναία Ύδρα – κόβεις ένα κεφάλι, γεννιούνται δύο.

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Απρίλιος 2011

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Εκτός παρέλασης παιδί με σύνδρομο Down στη Λάρισα

Διαβάζουμε στο News247.gr
http://news247.gr/ellada/den_to_afhsan_na_parelasei_logw_syndromo_down.821566.html

Ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε χωριό της Λάρισας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, απέδειξε περίτρανα την ρατσιστική αντιμετώπιση δασκάλων και καθηγητών απέναντι σε παιδιά με γενετικά προβλήματα, όταν την ίδια στιγμή, σε γειτονικό χωριό συνάδελφοί τους επέλεξαν μία μάλλον διαφορετική μέθοδο επίλυσης παρόμοιου προβλήματος.

Από την μία πλευρά, δάσκαλος στο 33ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας παρέλασε, κρατώντας μαθητή με ειδικές ανάγκες από το χέρι, σε μία προσπάθεια να νιώσει ίσο με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και σε μία προσπάθεια να μην του στερήσουν βασικό μαθητικό του δικαίωμα.

Το μικρό παιδί έχει σύνδρομο asperger και ήθελε πολύ να παρελάσει. Και φυσικά οι δάσκαλοι του δεν του χάλασαν το χατίρι.

"Ήταν δικαίωση για όλους μας η εικόνα του συναδέλφου μας που παρέλασε μαζί με τους μαθητές του, κρατώντας σφιχτά το χέρι του συγκεκριμένου μαθητή, ο οποίος το είχε ανάγκη λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Δικαίωση για όλους τους δασκάλους του σχολείου, οι οποίοι σεβάστηκαν τη διαφορετικότητα του και το δικαίωμα του παιδιού να παρελάσει, λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα και την επιθυμία του να ζήσει ισότιμα τη σχολική ζωή.

Δικαίωση για το γυμναστή του σχολείου, ο οποίος ενθάρρυνε το μαθητή και οργάνωσε τη διάταξη των παιδιών που συμμετείχαν στην παρέλαση, ώστε αυτά μαζί με το δάσκαλο της τάξης να είναι περήφανοι συμπαραστάτες του", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους δάσκαλοι του σχολείου.

"Άλλωστε ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην ερώτηση του μαθητή, όταν κοιτώντας κατάματα το δάσκαλό του, τον ρώτησε "να κάνω καλή παρέλαση κύριε", αναφέρει σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του σχολείου.

Δάσκαλοι και "δάσκαλοι"

Ωστόσο, φαίνεται πως ο επαγγελματισμός και η ανθρωπιά, δεν αφορούν στο σύνολο της κοινότητας των παιδαγωγών.

Δάσκαλοι ενός άλλου σχολείου της Λάρισας και συγκεκριμένα, του 25ου Δημοτικού σχολείου αρνήθηκαν σε παιδί με σύνδρομο Down να παρελάσει.

"Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο παιδί, με χιούμορ και γεμάτο ζωντάνια", επισημαίνουν φίλοι και γνωστοί του ανήλικου μαθητή.

Ο διευθυντής και ο γυμναστής του σχολείου ανακοίνωσαν ότι δεν θα πάρει μέρος στην παρέλαση και δεν συγκινήθηκαν ούτε όταν το παιδί άρχισε να κλαίει.

Ζήτησαν λοιπόν από τους γονείς χαρτί από γιατρό ότι το παιδί μπορεί να παρελάσει, δηλαδή χαρτί που να λέει ότι το παιδί μπορεί να περπατήσει σε μια ευθεία.

Οι γονείς εξήγησαν στους εκπαιδευτικούς πως αφού ο γυμναστής θα είναι δίπλα στα παιδιά κατά τη διάρκεια της παρέλασης, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ωστόσο, οι ίδιοι ήταν ανένδοτο. Και αφού δεν είχαν άλλη δικαιολογία να βρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, είπαν χαρακτηριστικά: "Η συγκίνηση που θα παρελάσει θα είναι μεγάλη, γι' αυτό και δεν είναι σωστό να λάβει μέρος".