Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Οριστική λύση στο θέμα της συνταξιοδότησης των γονέων/συζύγων ΑμεΑ

Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η Ε.Σ.ΑμεΑ. υπενθυμίζει τις επανειλημμένες συναντήσεις στις οποίες, μαζί με την Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. είχε ζητήσει την απόσυρση της διάταξης του άρθρου 37 του ν. 3996/2011, με την οποία οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτής ισχύουν αναδρομικά (περ. στ. παρ. 1) για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης γονέων/κηδεμόνων και συζύγων ατόμων με βαριές αναπηρίες που είχαν κατατεθεί πριν τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή πριν τις 5 Αυγούστου 2011. Οι δεσμεύσεις του υπουργού για την επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος ήταν σαφείς και βάσει αυτών τα Άτομα με Αναπηρία ακόμη περιμένουν την κατάθεση τροποποιητικής διάταξης με την οποία οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν κατατεθεί πριν τη δημοσίευση του ν. 3996/2011 θα εξεταστούν με το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε κατά την κατάθεση των αιτήσεων.

Σε όλο το χρονικό διάστημα αναμονής της υλοποίησης των παραπάνω δεσμεύσεων, τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πολλές αιτήσεις συνταξιοδότησης, που είχαν κατατεθεί βάσει των όρων και προϋποθέσεων της προηγούμενης νομοθεσίας, απορρίπτονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ταμεία ζητούν από τους αιτούντες οι οποίοι προφανώς λάμβαναν μέρος της σύνταξης όλο το προηγούμενο διάστημα, να επιστραφούν πίσω αυτά τα ποσά.

Δηλαδή στην παρούσα στιγμή, και επειδή ακόμα δεν έχουν γίνει πράξη οι δεσμεύσεις του υπουργού, δημιουργούνται νέα προβλήματα που οδηγούν στον αφανισμό οικογένειες που έχουν στους κόλπους τους άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Η Συνομοσπονδία ζητά άμεση έκδοση εγκυκλίου που θα ρυθμίζει τα ανωτέρω θέματα ώστε να μην βρεθούν σε πλήρες αδιέξοδο οι οικογένειες των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Την ευθύνη αυτής της απελπιστικής κατάστασης είναι ολοφάνερο ότι την έχει το Υπουργείο. Όμως με αυτή την απελπιστική κατάσταση έρχονται αντιμέτωποι οι ίδιοι οι γονείς και τα άτομα με βαριές αναπηρίες.

http://www.esaea.gr/index.php?module=announce&ANN_user_op=view&ANN_id=3728&MMN_position=20:20&thms=4&ns_news=1

Αγώνας διαρκείας μέχρι την αναστολή του νέου ΚΕΒΑ - Προκρούστη!

Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η Συνομοσπονδία δηλώνει ότι σταματά να μετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση που γίνεται στο Υπουργείο σχετική με τον Ενιαίο Κανονισμό Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο οποίος είναι ο Προκρούστης της αναπηρίας και όλων των προνοιακών κοινωνικών παροχών!



Το αναπηρικό κίνημα καταγγέλλει αυτό τον Κανονισμό που βρίθει από αντιφάσεις, λάθη και αντιεπιστημονικές ορολογίες και δεν είναι μέτρο πιστοποίησης της αναπηρίας, αλλά ψυχρό και ανάλγητο μέτρο, που μόνο σκοπό έχει να σφαγιάσει τα άτομα με αναπηρία. Θα αποτελέσει τον Προκρούστη οποιονδήποτε κοινωνικών - προνοιακών παροχών έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, για την οποία οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι τα άτομα με αναπηρία. Η αναπηρική οικογένεια δεν μπορεί να δεχτεί έναν Κανονισμό που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της. Είναι φανερό ότι ο Κανονισμός αυτός αποτελεί μόνο ένα ψυχρό δημοσιονομικό εργαλείο περικοπής ή κατάργησης παροχών απαραίτητων για την επιβίωση των ατόμων με αναπηρία.



■Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητούσε ένα ΚΕΒΑ που θα έθετε τέλος στην αντιεπιστημονικότητα του έως σήμερα ισχύοντος και τελικά παρέλαβε έναν νέο ΚΕΒΑ με περισσότερα και εμφανώς σκόπιμα αντιεπιστημονικά λάθη.


■Ζητούσε ένα Κανονισμό, ο οποίος δεν θα έδινε τη δυνατότητα ευελιξίας στις κρίσεις και αποφάσεις των μελών των Υγειονομικών Επιτροπών και αντικρίζει ένα Κανονισμό ο οποίος αφήνει περιθώρια αποφάσεων κατά το δοκούν και σύμφωνα με τα δημοσιονομικά μεγέθη.


■Ζητούσε ένα ΚΕΒΑ που θα σταματούσε την εκτεταμένη και βολική χρήση του φαινομένου «αναπήρων μαϊμού» και θα εξυγίαινε το σάπιο σύστημα που βόλευε τους πάντες εκτός από τα άτομα με αναπηρία και παραλαμβάνει έναν ΚΕΒΑ με τον οποίο εξαφανίζονται τα ίδια τα άτομα με σοβαρές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.


Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν έχουν πλέον άλλο δρόμο παρά μόνο των δρόμο των καθημερινών αγωνιστικών διεκδικήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε κάθε πόλη της χώρας, σε κάθε Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπου και αν βρίσκεται αυτό, μέχρι να ανασταλεί ο Κανονισμός.



Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές μας δεν θα δεχθούν καμία αίτηση αξιολόγησης και πιστοποίησης να εξεταστεί με αυτό τον Κανονισμό. Καλούν το Ειδικό Σώμα των Ιατρών του ΚΕΠΑ, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Επιστημονικούς Φορείς, τους Κοινωνικούς φορείς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα θέματα αναπηρίας να πάρουν θέση και να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα!

http://www.esaea.gr/index.php?module=announce&ANN_user_op=view&ANN_id=3730&MMN_position=20:20&thms=4&ns_news=1

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Άρση της αναδρομική​ς ισχύος του Ν. 3996/11 (συνταξιοδ​ότηση γονέων ΑμεΑ)

Αξιότιμες Κυρίες / Αξιότιμοι Κύριοι,

Απευθύνομαι προς εσάς για ένα κοινωνικό ζήτημα που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις και αφορά το θέμα της συνταξιοδότησης γονέων και αδελφών ΑμεΑ και την αφόρητη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την επιβολή του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος από τις 5/8/11 και εξής. Αποτελεί πεποίθηση μου ότι μια παρέμβαση του Συλλόγου σας είναι επιβεβλημένη και προς επίρρωση των θέσεων και κινήσεων της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ. Προς τούτο θα μου επιτρέψετε να θέσω υπόψη σας τα ακόλουθα:

Μετά από τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας υπό τον αξιότιμο κ. Γ. Κουτρουμάνη για την άρση της αναδρομικότητας του νέου νόμου (βλ. Δελτίο Τύπου ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ της 20/09/2011 - http://www.posgamea.gr/drastiriotites_show.asp?id=116 ) όπως ειδικότερα προβλέπεται με την εγκύκλιο Φ80000/οικ.18562/1230 της 17/08/2011 όπου παρέχονται οδηγίες για την υλοποίηση των διατάξεων του άρθρου 37 του νέου νόμου 3996/2011. ΦΕΚ Α' 170, και τονίζεται στα ταμεία η αναδρομική ισχύς του Νόμου. Τρεις μήνες μετά διαπιστώνεται δυστυχώς ότι οι αιτήσεις πριν τις 5/8/2011 αντιμετωπίζονται χωρίς διάκριση σε σχέση με τις νέες παρά τις θεσμικές διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού ενώπιον της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ για άρση της αναδρομικής ισχύος του Νόμου.

Οι διατάξεις αυτές έχουν ως άμεση αρνητική και ανελαστική συνέπεια την ανατροπή των οικογενειακών προγραμματισμών και προϋπολογισμών των οικογενειών με ανάπηρα μέλη. Η προβληματική κατάσταση που δημιουργείται καθίσταται κρισιμότατη για την επιβίωση ιδίως για όσους έμειναν και παραμένουν άνεργοι στο μεσοδιάστημα από την αρχική τους αίτηση και είχαν υποβάλλει αίτηση προσωρινής σύνταξης, εξαιτίας των νομικών κωλυμάτων να εισπράξουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Κατά συνέπεια απευθύνουμε έκκληση για την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των δεσμέυσεων του κ. Κουτρουμάνη (άρση της αναδρομικής ισχύος του Ν. 3996/11) αλλά και προς τις διοικήσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας (Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης) ώστε να υπάρξει μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνες των ασφαλισμένων που χρήζουν αυξημένης κοινωνικής προστασίας με τη λήψη άμεσων μέτρων για τις αιτήσεις πριν τις 5/8/11 που ήδη εξετάζονται ώστε να μην θιγούν από τις νέες διατάξεις, μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με το νέο νομοθέτημα.
Προσβλέπουμε δε στο κύρος, την αξιοπιστία και την κοινωνική ευαισθησία του κ. Υπουργού ώστε να τηρήσει τα υπεσχημένα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ζήτημα ζωής πλέον για τους γονείς και αδελφούς με αναπηρία.


Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας το ζήτημα αυτό, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Ζητούν από ανέργους ανθρώπους πίσω την προσύνταξη που λάμβαναν με έναν νόμο με αντισυνταγματική διάταξη (αναδρομικότητα), και εξωθούν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης.

Κατά συνέπεια, κατόπιν προτροπής υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου & των ασφαλιστικών ταμείων, είναι αναγκαία η άμεση έκδοση Δελτίων Τύπου & επιστολών και κάθε άλλη θεμιτή παρέμβαση σας προς τον κ. Κουτρουμάνη και τις διοικήσεις των Ταμείων, ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις για τη σημερινή κατάσταση.


Με τιμή,

Αθανάσιος Δεβετζίδης

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Οργανικά κενά εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ

Από τη σελίδα www.disabled.gr
http://news.disabled.gr/?p=42575
Το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της διαδικασίας διενέργειας των μεταθέσεων για το σχολικό έτος 2011-2012 ανακοίνωσε τα οργανικά κενά των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ΣΜΕΑΕ – ΚΕΔΔΥ.
Για τα οργανικά κενά στις ΣΜΕΑΕ το υπουργείο κάνει τις εξής επισημάνσεις:

1. Οι Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή, μετατίθενται και τοποθετούνται απ΄ευθείας σε οργανικά κενα, τα οποία προκηρύσσονται.
Δηλώσεις προτιμήσεων σε ΣΜΕΑΕ για τις οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί οργανικά κενά δεν θα ληφθούν υπόψη.
2. Αιτήσεις μετάθεσης σε ΕΕΕΕΚ και σε Τμήματα Ένταξης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν γίνονται δεκτές, επειδή στα ανωτέρω δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις.

Για τις κενές οργανικές θέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης σε ΚΕΔΔΥ το υπουργείο γνωστοποίησε τις κενές οργανικές θέσεις των κλάδων ΠΕ02 Φιλολόγων και ΠΕ03 Μαθηματικών στα ΚΕΔΔΥ με τις εξής επισημάνσεις.
Κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής δεν υπάρχουν.
Τυχόν προτιμήσεις σε ΚΕΔΔΥ για τα οποία δεν έχουν προκηρυχθεί κενές οργανικές θέσεις δεν θα ληφθούν υπόψη.
Δείτε τον πίνακα οργανικών κενών ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΔΥ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ:
http://news.disabled.gr/images/42575_smeae_keddy.zip