ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ
ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Θέμα: «Αυτιστικό φάσμα: Η καθ’ υπέρβασιν εισαγωγή μαθητών αμεα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
Προς:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - κο Σπηλιωτόπουλο
Υφυπουργό κ. Λυκουρέντζο
Υφυπουργό κ. Ταλιαδούρο
Κύριε Υπουργέ:
Εκ μέρους των 4.500 γονιών και ειδικών του αυτιστικού φάσματος, που έχουμε ενυπόγραφα και υπεύθυνα καταθέσει το σχετικό (2607/11-4-08 & 6824/26-8-08) ψήφισμά μας προς τον Υπουργό και το Υπουργείο Παιδείας:
Συγχαίροντάς σας γιά την απόφαση να ξεκινήσετε τον διάλογο γιά την Παιδεία «από μηδενική βάση», θέλουμε να συμμετάσχουμε ουσιαστικά σ΄ αυτόν τον διάλογο, που στην περίπτωσή μας, δεν χρειάζεται να γίνει από την αρχή: Ο διάλογος μεταξύ γονιών/ειδικών του αυτιστικού φάσματος και Πολιτείας, έχει ήδη γίνει, μέσω του ψηφίσματος και των αντίστοιχων προτάσεων που καταθέσαμε γιά τον νέο νόμο (3699/08) Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τα οποία και σας επανακαταθέτουμε συνημμένα, όπως κατατέθηκαν και δημοσιεύτηκαν σε έντυπα του αυτιστικού φάσματος.
-Ο διάλογος αυτός, κατέληξε στην επίσημη νομοθετική αναγνώριση του αυτιστικού φάσματος ως αυτόνομη κατηγορία αναπηρίας και στην Ελλάδα, κάτι που αποτελούσε επιτακτική ανάγκη στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής σύγκλισης στη βάση του σεβασμού των Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων.
Από τις 30 περίπου προτάσεις μας, υλοποιήθηκαν (πλήρως ή μερικώς) οι 7, ενώ γιά τις υπόλοιπες 23, λάβαμε διαβεβαιώσεις θεσμοθέτησής τους, με συμπληρωματικές νομοθετικές πράξεις (Π.Δ κλπ), χωρίς να αμφισβητηθεί η ορθότητα έστω και μιάς από αυτές. Δεδομένου ότι ο διάλογος αυτός (που αποτελεί το μέγιστο μέρος της όλης προσπάθειας) έχει ήδη γίνει, απομένει μόνο η θέληση της Πολιτείας γιά την υλοποίηση αυτών των προτάσεων/αιτημάτων μας, μεταξύ των οποίων και οι ρυθμίσεις γιά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Στις ρυθμίσεις αυτές, συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της «καθ’ υπέρβασιν εισαγωγής» (χωρίς εξετάσεις) ποσοστού φοιτητών αμεα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσμός στον οποίο θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και πολλά από τα παιδιά του αυτιστικού φάσματος (Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας – ΑΥΛ / σύνδρομο Asperger), τα οποία όμως, μέχρι σήμερα εξακολουθυούν να αποκλείονται.
- Το θέμα αυτό, πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο, (ιστοσελίδα Βουλής) ότι πρόκειται σύντομα να ρυθμιστεί, χωρίς όμως οι γονείς να έχουν ερωτηθεί / ενημερωθεί δημόσια, ώστε να προκύψει κοινωνικός διάλογος και προτάσεις. Το θέμα, «ρυθμίζεται» με το νομοσχέδιο "Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης - και άλλες διατάξεις" στο άρθρο 35, παράγρ. 1 – (τίτλος: "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρές παθήσεις").
Παρ’ όλο που στο Δημοκρατικό κόσμο του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα παιδιά του Αυτιστικού φάσματος συμπεριλαμβάνονται ισότιμα σε όλες τις κοινωνικές παροχές παιδιών αμεα, στη χώρα μας, στερούνται το Δικαίωμα συμμετοχής τους σ’ αυτό το θεσμό, ο οποίος ισχύει γιά άλλες αναπηρίες και παθήσεις. Το γεγονός αυτό, αναιρεί και τα εν γένει νομικά και κοινωνικά Δικαιώματα των 50.000 περίπου οικογενειών του Αυτιστικού φάσματος, τις οποίες αδικεί και προσβάλλει αυτός ο αδικαιολόγητος αποκλεισμός που συντηρείται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Οι αρμόδιοι, οφείλουν να μας εξηγήσουν, με ποιά λογική αποκλείονται τα παιδιά του αυτιστικού φάσματος από την παροχή αυτή, στην οποία συμμετέχουν π.χ «οι πάσχοντες από τραυματική απώλεια και των δυο όρχεων ή αμφίπλευρη ορχεκτομή», όπως ορίζει το νομοσχέδιο...
- Συνεπώς, ζητούμε:
1)Να ενημερωθούμε επίσημα και Δημόσια, γιά το εάν αληθεύουν οι πληροφορίες περί ερήμην μας επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης, από την οποία αποκλειόμαστε και πάλι ως κατηγορία.
2)Να καταθέσουμε με το παρόν υπόμνημα, το ώριμο και αυτονόητο γιά κάθε Δημοκρατική κοινωνία αίτημά μας, να συμπεριληφθεί και ο Αυτισμός στη νομοθετική αυτή ρύθμιση, που δεν θα πρέπει να γίνεται εν κρυπτώ και χωρίς τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων γονιών.
- Όπως προφανώς γνωρίζετε, στις χώρες του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο Αυτισμός αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια επίσημα αναγνωρισμένη αναπηρία, που ΔΕΝ ταυτίζεται με τη νοητική υστέρηση – και συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις ανάλογες εκπαιδευτικές κοινωνικές παροχές της νομοθεσίας παιδιών αμεα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα παιδιά του Αυτιστικού φάσματος, περιλαμβάνουν όλο το εύρος νοητικών ικανοτήτων: 1)Παιδιά με εξαιρετικές και μοναδικές ικανότητες (ο Μπιλ Γκέητς / από τους δημιουργούς της σύγχρονης πληροφορικής, ο Φ.Τ Ρίχτερ, η Τ. Γκαρντίν και πλήθος επιφανών Πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τους νεώτερους, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ από τους παλιότερους, οι Α. Αϊνστάϊν, Ι. Νεύτωνας κά, σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές απόψεις, υπήρξαν παιδιά του Αυτιστικού φάσματος). 2)Παιδιά με υψηλή & μέση νοημοσύνη 3)Παιδιά με οριακή νοημοσύνη, και παιδιά με νοητική υστέρηση. Επομένως, συμπεριλαμβάνουν και έναν μεγάλο όγκο παιδιών, που μπορούν και δικαιούνται να έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα παιδιά αυτά στην Ευρώπη του κοινωνικού κράτους, εκπαιδεύονται και συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και από επιστημονικές θέσεις, ζώντας αξιοπρεπώς.
-Όπως είναι γνωστό, τα επιφανέστερα Πανεπιστήμια του κόσμου, (πχ Καίμπριτζ) έχουν ειδικό θεσμικό πλαίσιο υποδοχής και φοίτησης των παιδιών αυτών, στα οποία επενδύουν συστηματικά όπως μπορείτε να δείτε και στα σχετικά έγγραφα και άρθρογραφία που σας συνυποβάλλουμε.
- Αυτή η κατηγορία παιδιών, που η αναπηρία τους αφορά την επικοινωνία (και όχι τη νοημοσύνη), ασφαλώς και δικαιούται εξ ίσου με τις άλλες αναπηρίες και παθήσεις τη συμμετοχή στο ποσοστό των «καθ’ υπέρβασιν» (χωρίς εξετάσεις) εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-Ο αποκλεισμός τους από τέτοιες κοινωνικές παροχές στη χώρα μας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και τις αρχές του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος και με τις Θεμελιώδεις αρχές γιά τα Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα, της ίσης μεταχείρησης και ίσων ευκαιριών.
-Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις και την κοινοτική νομοθεσία περί σεβασμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παιδιών αμεα, με την Κοινοτική Οδηγία 2000/78/ΕΚ "για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, ειδικών αναγκών, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού", καθώς και τον αντίστοιχο νόμο 3304/2005 για την "εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού", που καταπατώνται από αυτόν τον αποκλεισμό.
-Έρχεται επίσης σε αντίθεση με την πιό πρόσφατη εκπαιδευτική νομοθεσία, (ν. 3699/08 περί Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης), η οποία αναγνώρισε επίσημα το Αυτιστικό Φάσμα ως ανεξάρτητη κατηγορία αναπηρίας.
Θεωρούμε σημαντικό επίσης να επισημάνουμε το γεγονός, ότι από την υλοποίηση αυτού του αυτονόητου αιτήματος (που η μέχρι τώρα παράλειψή της αποτελεί μέγα κοινωνικό σκάνδαλο), κανένα οικονομικό κόστος δεν προκύπτει γιά την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο: Ο μόνος που ενοχλείται από την θεσμοθέτησή του, είναι τα κυκλώματα σκοταδισμού, γραφειοκρατίας και διαφθοράς και τα προνόμια που αυτά αποκομίζουν από την συστηματική καταπάτηση Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων των πολιτών και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως τα παιδιά του Αυτιστικού φάσματος.
Έχοντας την πεποίθηση ότι η ανακοίνωσή σας περί διεξαγωγής του διαλόγου γιά την Παιδεία «από μηδενική βάση» ΔΕΝ σημαίνει αναίρεση των Δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί και θεσμοθετηθεί από το Κοινοτικό κεκτημένο, αλλά ότι αντίθετα στοχεύει στη βελτίωση των ήδη κεκτημένων, περιμένουμε την έγκαιρη παρέμβασή σας.
-Τα θέματα των Εκπαιδευτικών και άλλων Συνταγματικών & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των παιδιών αμεα, είναι ο καθρέφτης της κοινωνικής πολιτικής ενός κράτους:
Επομένως, όπως αναφέρουμε και στο ψήφισμα των 4.500 γονιών και ειδικών του αυτιστικού φάσματος, «το θέμα αφορά την ευρύτερη κοινωνία και τους πολίτες, επειδή η στάση μιας Πολιτείας προς τα ανάπηρα παιδιά της και προς τα Δικαιώματά τους στη ζωή, είναι το καλύτερο βαρόμετρο για τις προθέσεις της προς όλα τα παιδιά και τους Πολίτες, προς τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το μέλλον όλων μας»…
Συνημμένα:
1)Το ψήφισμα των 4.500 γονιών και ειδικών του Αυτιστικού φάσματος και η σχετική αρθρογραφία (Περιοδικό «Παιδί – ειδικά Δικαιώματα» τεύχος 7 - σελ. 18-31 )
2)Η ολοκληρωμένη πρότασή μας γιά τον νέο νόμο 3699/08-ΕΑΕ και η σχετική αρθρογραφία (Περιοδικό «Παιδί – ειδικά Δικαιώματα» τεύχος 9 - σελ. 7-10 & 11-25)
3)Η σύσκεψη / διάλογος με το ΥΠΕΠΘ, πάνω στο ψήφισμα και τις προτάσεις μας γιά τον ν. 3699/08-ΕΑΕ (Περιοδικό «Παιδί – ειδικά Δικαιώματα» τεύχος 10 - σελ. 37)
4)Θεσμοί υποδοχής και φοίτησης παιδιών του Αυτιστικού φάσματος (ΑΥΛ/Άσπεργκερ) στο πανεπ/μιο Cambridge (Περιοδικό «Παιδί – ειδικά Δικαιώματα» τεύχος 10 - σελ. 4)
ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
1)Ε.Δ.Α.Α.Φ – Ένωση γιά τα Δικαιώματα Ατόμων του Αυτιστικού
2)Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων αυτιστικών ατόμων Ν.Ρεθύμνου
3)Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Έβρου «Αγιος Βασίλειος»
4)Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου
5)Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό νομού Δράμας «Αλκυόνη»
6)Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό Ν. Ηρακλείου «ΣΤΗΡΙΖΩ»
7)ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς
8)Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό ν. Κοζάνης
9)Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων αυτιστικών ατόμων Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
10)«ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΑ» (Σύλλογος γιά Άτομα με Κώφωση και Συνοδές Αναπηρίες)
11)"Ελληνική Εταιρεία Αυτισμού - Δ.Α.Δ."
12) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου