Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου πραγματοποίησε το Προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στο πλαίσιο της ενημέρωσής της για τα πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος σχετικά με την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Στη συνάντηση παρέστησαν και οι Υφυπουργοί κκ Γ. Πανάρετος και Ε. Χριστοφυλλοπούλου, καθώς Ειδική Γραμματέας κ. Θ. Δραγώνα.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κος Ιωάννης Βαρδακαστάνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η θεσμικά πλέον κατοχυρωμένη υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, η οποία έως και σήμερα παραμένει κενή περιεχομένου. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η πολιτική για την διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση πρέπει να έχει ως αφετηρία τη λήψη άμεσων, βραχυπρόθεσμων μέτρων ανακοπής της κατάρρευσης της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να σχεδιαστούν οι αναγκαίες θεσμικές, ριζοσπαστικές τομές που να δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις μιας οριστικής και αμετάκλητης διαφοροποίησης της αυριανής εκπαιδευτικής πολιτικής στα θέματα της αναπηρίας, από αυτά που έχει ζήσει η χώρα μέχρι σήμερα, ενσωματώνοντας στα παραπάνω διαρκή αξιολόγηση, διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία. Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας πρέπει να εντάξει την αναπηρία στην εκπαιδευτική διαδικασία συνολικά για όλους τους μαθητές, ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, ενώ ταυτόχρονα επιδίωξή του και καθημερινή πράξη πρέπει να είναι κανένα παιδί με αναπηρία να μην μένει εκτός σχολείου.

Επιπλέον, η Συνομοσπονδία έθεσε θέματα διορισμού εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία, ενώ μεταξύ άλλων σε σχετικό Υπόμνημα που κατέθεσε στην Υπουργό περιλαμβάνονται τα εξής:


Όλο το δελτίο τύπου εδώ: http://www.esaea.gr/index.php?module=announce&ANN_user_op=view&ANN_id=2726&MMN_position=20:20&thms=4&ns_news=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου