Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τώρα που μάθαμε και από... Β-ΕΣΠΑ στην Ε.Α., του Βασίλη Παπαδημητρίου

Διαβάζουμε στο www.alfavita.gr ( http://www.alfavita.gr/artro.php?id=21149)


Κυριακή βράδυ περνώντας από την τηλεόραση άκουσα την κορυφαία ατάκα του Ηλιόπουλου:"είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα εδώ μέσα". Ποια χαρακτηριστικότερη ατάκα θα μπορούσε να απεικονίσει το χάλι στην Ε.Α.;
Οι ψίθυροι έγιναν κραυγές.
Α) Πάπαλα, κατά πάσα πιθανότητα, οι αναπληρωτές από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Β) Οι ΣΜΕΑΕ πολύ δουλέψανε, ώρα να αποσυρθούν στο ντουλάπι της φθοράς.
Όλο αυτό το επερχόμενο κύμα συγχωνεύσεων, καταργήσεων, αναδιαρθρώσεων (βαπτίστε το όπως θέλετε) θα αλλάξει τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτό που φοβίζει δεν είναι η αλλαγή. Κακά τα ψέματα, αλλαγές χρειάζονταν. Οι αλλαγές θα έπρεπε να αφορούν τις υποδομές, την αύξηση των δομών ΕΑΕ, το εκπαιδευτικό υλικό, την πραγματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την αποδοτική και απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΕΔΔΥ και κυρίως την προκήρυξη οργανικών θέσεων βάσει των πραγματικών αναγκών τόσο στην Α'θμια και τη Β'θμια.
Αυτό που φοβίζει είναι η άγνοια της πραγματικότητας στα σχολεία και η προχειρότητα με την οποία επιχειρείται η σάρωση.
Το σύστημα "Ειδική Αγωγή θα υπάρχει όσο θα υπάρχει ΕΣΠΑ" δε λύνει τα προβλήματα στα σχολεία, πόσο μάλλον τις ανάγκες των γονέων και των μαθητών που χρήζουν Ε.Α.
Κάποια πράγματα δε λύνονται με εκμετάλλευση πόρων ΕΣΠΑ, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που τα εφάρμοσαν οι ιθύνοντες και τα έζησαν οι εκπαιδευτικοί φέτος.
Χρειάζεται μεθοδικότητα και στρατηγικός σχεδιασμός από το υπουργείο, στοιχεία που σήμερα δεν υπάρχουν.
Όποιος υποστηρίξει με λογικά επιχειρήματα πως η λύση για την ΕΑΕ είναι τα ΕΣΠΑ που εκπνέουν το 2013, ιδού πεδίο γραφής λαμπρόν.

Βασίλης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου