Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Άρση της αναδρομική​ς ισχύος του Ν. 3996/11 (συνταξιοδ​ότηση γονέων ΑμεΑ)

Αξιότιμες Κυρίες / Αξιότιμοι Κύριοι,

Απευθύνομαι προς εσάς για ένα κοινωνικό ζήτημα που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις και αφορά το θέμα της συνταξιοδότησης γονέων και αδελφών ΑμεΑ και την αφόρητη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την επιβολή του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος από τις 5/8/11 και εξής. Αποτελεί πεποίθηση μου ότι μια παρέμβαση του Συλλόγου σας είναι επιβεβλημένη και προς επίρρωση των θέσεων και κινήσεων της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ. Προς τούτο θα μου επιτρέψετε να θέσω υπόψη σας τα ακόλουθα:

Μετά από τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας υπό τον αξιότιμο κ. Γ. Κουτρουμάνη για την άρση της αναδρομικότητας του νέου νόμου (βλ. Δελτίο Τύπου ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ της 20/09/2011 - http://www.posgamea.gr/drastiriotites_show.asp?id=116 ) όπως ειδικότερα προβλέπεται με την εγκύκλιο Φ80000/οικ.18562/1230 της 17/08/2011 όπου παρέχονται οδηγίες για την υλοποίηση των διατάξεων του άρθρου 37 του νέου νόμου 3996/2011. ΦΕΚ Α' 170, και τονίζεται στα ταμεία η αναδρομική ισχύς του Νόμου. Τρεις μήνες μετά διαπιστώνεται δυστυχώς ότι οι αιτήσεις πριν τις 5/8/2011 αντιμετωπίζονται χωρίς διάκριση σε σχέση με τις νέες παρά τις θεσμικές διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού ενώπιον της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ για άρση της αναδρομικής ισχύος του Νόμου.

Οι διατάξεις αυτές έχουν ως άμεση αρνητική και ανελαστική συνέπεια την ανατροπή των οικογενειακών προγραμματισμών και προϋπολογισμών των οικογενειών με ανάπηρα μέλη. Η προβληματική κατάσταση που δημιουργείται καθίσταται κρισιμότατη για την επιβίωση ιδίως για όσους έμειναν και παραμένουν άνεργοι στο μεσοδιάστημα από την αρχική τους αίτηση και είχαν υποβάλλει αίτηση προσωρινής σύνταξης, εξαιτίας των νομικών κωλυμάτων να εισπράξουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Κατά συνέπεια απευθύνουμε έκκληση για την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των δεσμέυσεων του κ. Κουτρουμάνη (άρση της αναδρομικής ισχύος του Ν. 3996/11) αλλά και προς τις διοικήσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας (Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης) ώστε να υπάρξει μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνες των ασφαλισμένων που χρήζουν αυξημένης κοινωνικής προστασίας με τη λήψη άμεσων μέτρων για τις αιτήσεις πριν τις 5/8/11 που ήδη εξετάζονται ώστε να μην θιγούν από τις νέες διατάξεις, μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με το νέο νομοθέτημα.
Προσβλέπουμε δε στο κύρος, την αξιοπιστία και την κοινωνική ευαισθησία του κ. Υπουργού ώστε να τηρήσει τα υπεσχημένα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ζήτημα ζωής πλέον για τους γονείς και αδελφούς με αναπηρία.


Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας το ζήτημα αυτό, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Ζητούν από ανέργους ανθρώπους πίσω την προσύνταξη που λάμβαναν με έναν νόμο με αντισυνταγματική διάταξη (αναδρομικότητα), και εξωθούν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης.

Κατά συνέπεια, κατόπιν προτροπής υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου & των ασφαλιστικών ταμείων, είναι αναγκαία η άμεση έκδοση Δελτίων Τύπου & επιστολών και κάθε άλλη θεμιτή παρέμβαση σας προς τον κ. Κουτρουμάνη και τις διοικήσεις των Ταμείων, ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις για τη σημερινή κατάσταση.


Με τιμή,

Αθανάσιος Δεβετζίδης

1 σχόλιο:

  1. Είμαι πατερας αναπηρου τεκνου έχω υποβάλλει από 17/01/2011 τα χαρτιά μου για σύνταξη, αφησα τη δουλειά μου και τώρα έρχεται ο νέος νόμος να με αφήσει στο δρόμο. Έχω φτάσει σε απόγνωση, ο Υπουργός δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του παρά μονο αρεσκεται σε λόγια. Επειδή είναι πολλοι άνθρωποι στην ίδια κατάσταση παρακαλώ πρέπει να κινηθούμε όλοι ώστε άμεσα να γίνει αρση της αναδρομικότητας του νόμου.
    Παρακαλώ όποιος αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα να επικοινωνήσει μαζί μου να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε...Αντιμετωπίζουμε θέμα επιβίωσης....
    Καλέστε με Γιώργος 6986092612

    ΑπάντησηΔιαγραφή