Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Καταστατικό Συλλόγου

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Άρθρο 1ο
ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ

Ιδρύεται Σωματείο με την επωνυμία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Έδρα του Σωματείου ορίζεται η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Άρθρο 2ο
ΣΚΟΠΟΣ
1.Σκοπός του Σωματείου είναι η μελέτη , προστασία , εξυπηρέτηση και προαγωγή των κοινών πνευματικών , επαγγελματικών ασφαλιστικών , ηθικών , οικονομικών και επιστημονικών συμφερόντων των μελών του και η κατοχύρωση και προαγωγή των δικαιωμάτων των μελών του και η προάσπισή τους. Η ανάπτυξη δεσμών φιλίας, συναδελφικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ τους. Η διαμόρφωση προτάσεων προς τους αρμοδίους φορείς για την ποιοτική ανάπτυξη της ειδικής αγωγής και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η διαφώτιση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των μελών. Τέλος η προάσπιση με κάθε νόμιμο μέσο των ηθικών, κοινωνικών και υλικών συμφερόντων των Γονιών και των Κηδεμόνων Παιδιών με Αναπηρία.

2. Ο σκοπός του Σωματείου επιτυγχάνεται:
Α. Με παραστάσεις της Διοίκησης ή εξουσιοδοτημένων μελών ενώπιον των αρμόδιων Αρχών , που δύνανται να επιλύσουν ή να βοηθήσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη.

Β. Με την υποβολή στις αρμόδιες Αρχές προτάσεων που αποσκοπούν στην βελτίωση της κατάστασης των μελών καθώς και η προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, της ποιότητας ζωής, των Ατόμων με Αναπηρίες και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας.

Γ. Με την διοργάνωση ποικίλης φύσης εκδηλώσεων , με σκοπό την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών καθώς και την διασκέδαση των παιδιών με αναπηρία.
Δ. Με την ηθική και υλική ενίσχυση κάθε μέλους του συλλόγου, που έχει ανάγκη βοήθειας και την παροχή κάθε προστασίας προς τα μέλη, ως και την συμπαράσταση και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών.
Ε. Με τη μέριμνα για ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων εκπαίδευσης, κέντρων κατάρτισης και επαγγελματικής απασχόλησης, συνταξιοδότησης και ασφάλισης, η ίδρυση κέντρων περίθαλψης και φιλοξενίας για βαριές αναπηρίες, η ίδρυση ξενώνων, προτύπων κατοικιών - μονάδων αυτόνομης διαβίωσης κ.λ.π

3. Το Σωματείο υφίσταται και εξακολουθεί να λειτουργεί εφόσον τα μέλη του δεν είναι λιγότερα των είκοσι.
4. Το Σωματείο δύναται να καταστεί μέλος υπερκείμενης Ενώσεως, Συνδέσμου, Ομοσπονδίας κτλ. μετά από απόφαση της Διοίκησης διατηρώντας την αυτονομία του.
5. Το Σωματείο δύναται να διατηρεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για την προβολή των δραστηριοτήτων και των θέσεών του.
Άρθρο 3ο
Μέλη του Σωματείου
1. Μέλος του Σωματείου μπορεί να εγγραφεί κάθε ενήλικος , με αίτησή του προς τα Διοικητικό Συμβούλιο συνοδευόμενη από πρόταση δύο μελών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τυγχάνει εκπαιδευτικός και γονέας ή κηδεμόνας παιδιού με αναπηρία 67% και άνω. Μαζί με την αίτηση του προσκομίζει και επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου του καθώς και πιστοποιητικό Α/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής από το οποίο προκύπτει η κατηγορία της ειδικής ανάγκης και το ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω) του τέκνου. Το Δ.Σ. έχει την υποχρέωση να εγκρίνει την αίτηση εντός εξήντα ημερών από την υποβολή της ή να εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση για την απόρριψή της. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη τότε θεωρείται ότι η έγκριση έχει δοθεί. Κατά της απορριπτικής απόφασης ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο. Ο αριθμός των μελών είναι απεριόριστος.
Μετά πάροδο έτους από την εγγραφή τους , τα νέα μέλη αποκτούν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται. Κατά τα λοιπά συμμετέχουν κανονικά στις Γενικές Συνελεύσεις.
2. Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται μετά από πρόταση του Δ.Σ. και μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ,πρόσωπα που προσέφεραν πολύ
3. μεγάλες υπηρεσίες στο Σωματείο ή την κοινωνία γενικότερα. Παρευρίσκονται μόνο με δικαίωμα λόγου στις Γενικές Συνελεύσεις.

Άρθρο 4ο
Υποχρεώσεις των μελών
1. Τα μέλη του Σωματείου υποχρεούνται να καταβάλλουν ανελλιπώς τις συνδρομές τους προς το Σωματείο, να μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις, να συμμορφώνονται προς τις διατάξεις του Καταστατικού και των σχετικών διατάξεων του νόμου και γενικά να ενεργούν για την επίτευξη του σκοπού του Σωματείου.
2. Η παράλειψη καταβολής των συνδρομών συνεπάγεται τη διαγραφή του μέλους, μετά από προηγούμενη πρόσκληση προς καταβολή και άρνηση συμμόρφωσής του.
3. Μέλος που διαγράφηκε για οφειλές συνδρομών προς το Σωματείο δεν ξαναγράφεται χωρίς την προηγούμενη καταβολή των οφειλών.
4. Το ποσό του παραβόλου εγγραφής και της ετήσιας συνδρομής καθορίζεται εκάστοτε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 5ο
Αποχώρηση - Αποβολή –Δικαιώματα μελών
1. Τα μέλη δικαιούνται να αποχωρήσουν από το Σωματείο με έγγραφη αίτησή τους που υποβάλλεται ένα τρίμηνο πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους. Η διαγραφή ισχύει από τη λήξη του έτους οποτεδήποτε και αν ζητήθηκε, εφόσον καταβάλλονται οι συνδρομές ολόκληρου του έτους.
2. Κάθε μέλος του Σωματείου αποβάλλεται και διαγράφεται από το μητρώο, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αν διαπιστωθεί ότι ενεργεί σε βάρος του Σωματείου. Η σχετική όμως απόφαση της Διοίκησης υπόκειται σε έφεση ενώπιον της Γεν. Συνέλευσης και ισχύει από την έγκρισή της
3.Τα μέλη του Σωματείου, εφόσον εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς αυτό, δικαιούνται να μετέχουν στις Γεν. Συνελεύσεις, να εκθέτουν τις απόψεις και τις γνώμες τους σχετικά με την οργάνωση του Σωματείου, να εκλέγουν και να εκλέγονται στα αξιώματα και ως αντιπρόσωποι του Σωματείου, και γενικά να ελέγχουν τα πεπραγμένα της Διοίκησης στις Γεν. Συνελεύσεις.

Άρθρο 6ο
Πόροι του Σωματείου
1. Πόροι του Σωματείου είναι α) τα ποσά που προέρχονται από τις εγγραφές, συνδρομές ή έκτακτες εισφορές των μελών, β) οι κρατικές εισφορές δημοτικές και λοιπές επιχορηγήσεις και γ) οι δωρεές ή κληροδοτήματα και κάθε άλλη είσπραξη που προέρχεται από νόμιμη αιτία.
2. Δωρεές ή διαθήκες που υποχρεώνουν το Σωματείο σε ενέργειες οι οποίες αντιβαίνουν στο σκοπό του δεν δύνανται να γίνουν δεκτές.
3. Η ακίνητος περιουσία του σωματείου αποκτάται, μεταβιβάζεται ή πωλείται για λογαριασμό του Σωματείου μόνο και κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.
4. Τα κεφάλαια του Σωματείου διατίθενται κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης της Διοίκησης, που καταχωρείται στα πρακτικά για το σκοπό του Συνδέσμου αποκλειστικώς.


Άρθρο 7ο
Δωρητές είναι όσοι προσφέρουν στο Σωματείο ποσά άνω των εκατό (100) Ευρώ και ευεργέτες ποσά άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) Ευρώ


Άρθρο 8ο
Τα χρήματα του Σωματείου κατατίθενται σε Τράπεζα αν αυτά ξεπερνούν τα εξακόσια (600) Ευρώ. Ποσά μέχρι εξακόσια Ευρώ (600 Ευρώ) κρατά ο ταμίας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών.

Άρθρο 9ο
Η ανάληψη των καταθέσεων από την Τράπεζα γίνεται με υπογραφή του Προέδρου του Δ.Σ. και του Ταμία ή υπογραφή του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία.

Άρθρο 10ο
Διοίκηση
1. Το Σωματείο διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από Πρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Αντιπρόεδρο , Ταμία , και Μέλος.
2. Δέκα ημέρες μετά την εκλογή της συνέρχεται η Διοίκηση και συγκροτείται σε Σώμα με την εκλογή και κατανομή των αξιωμάτων, μετά από πρόσκληση του πλειοψηφούντος Συμβούλου.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει νόμιμα όταν παρίστανται τρία (3) τουλάχιστον μέλη του. Οι αποφάσεις του λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρισταμένων μελών, σε περίπτωση δε ισοψηφίας υπερτερεί η ψήφος του προέδρου.
4. Η Διοίκηση συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες, εκτάκτως δε όποτε κρίνει αναγκαίο για συζήτηση θεμάτων του Σωματείου.
5. Η θητεία της Διοίκησης είναι τριετούς διάρκειας και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τρίτου έτους, ανεξάρτητα από το χρόνο εκλογής της.
6. Η Διοίκηση είναι αρμόδια να αποφασίζει για κάθε ζήτημα που αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία του Σωματείου καθώς επίσης και τη διαχείριση της περιουσίας αυτού.
7. Μέλος της Διοίκησης που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, θεωρείται παραιτηθέν και αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα.
8. Κενές θέσεις συμβούλων που δημιουργούνται από οποιαδήποτε αιτία συμπληρώνονται από τους αναπληρωματικούς κατά σειρά επιτυχίας τους.
9.ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ και ΕΞΩΔΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
Εκπροσωπεί το Σωματείο και παρίσταται για τον Σύλλογο , δικαστικά ή εξώδικα σε κάθε Δικαστική, Πολιτική , Διοικητική , Φορολογική ή άλλη αρχή και μπροστά σε κάθε τρίτο , σε όλες τις σχέσεις , δικαιοπραξίες και εκδηλώσεις τους.
Προΐσταται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. υπογράφει τα πρακτικά και όλα τα έγγραφα , προσυπογράφει με τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και τον Ταμία τα εντάλματα πληρωμών και επιμελείται γενικά για την εφαρμογή του Καταστατικού και των Εσωτερικών Κανονισμών του Συλλόγου , των αποφάσεων των Γ.Σ. και του Δ.Σ. και παίρνει κάθε μέτρο που εξασφαλίζει τα συμφέροντα του Συλλόγου , ακόμη δε και χωρίς απόφαση του Δ.Σ. , εάν από την αναβολή διακινδυνεύουν σοβαρά αυτά. Επιπλέον έχει το δικαίωμα ελέγχου σε όλο το προσωπικό του Συλλόγου.
10.ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αναπληρώνει τον Πρόεδρο , όταν είναι απών ή κωλυόμενος και σε όλη την έκταση της εξουσίας του. Ασκεί γενική διοικητική εποπτεία και έχει τη μέριμνα των Δημοσίων Σχέσεων.
11. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Είναι ο εισηγητής και εκτελεστής των αποφάσεων του Δ.Σ. καταρτίζει την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεών του , συντάσσει και υπογράφει τα Πρακτικά του Δ.Σ. καθώς και κάθε άλλο έγγραφο , μεριμνά για την διεξαγωγή της αλληλογραφίας , τηρεί τα μητρώα των μελών , αθλητών , προπονητών και υπαλλήλων και φυλάσσει τη σφραγίδα του Συλλόγου.
Είναι ο Διοικητικός προϊστάμενος του προσωπικού του Συλλόγου.
12.ΤΑΜΙΑΣ
Ενεργεί τις εισπράξεις και πληρωμές , συνυπογράφει με τον πρόεδρο τα αξιόγραφα και καταθέτει επ΄ονόματι του Συλλόγου τα χρήματα στην Τράπεζα που ορίζεται από το Δ.Σ.εκτός από ορισμένο ποσό , το οποίο καθορίζεται από το Δ.Σ. ανάλογα με τις ανάγκες , και το οποίο φυλάσσεται στο χρηματοκιβώτιο του Συλλόγου για την αντιμετώπιση τρεχουσών επείγουσών υποχρεώσεων.
Συντάσσει αναλυτικές καταστάσεις των εσόδων και εξόδων για ανάλογη ενημέρωση του Δ.Σ.
Τηρεί τα λογιστικά βιβλία καθώς και αυτά της οικονομικής διαχειρίσεως του Συλλόγου, τα οποία μονογράφονται από τον πρόεδρο και τον ίδιο.
Παρακολουθεί την τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων των μελών απέναντι του Συλλόγου, ειδοποιώντας αυτά εγγράφως για την τακτοποίησή τους.
Για την ανάληψη χρημάτων επ΄ονόματι του Συλλόγου από οποιονδήποτε τρίτο, φυσικό - νομικό πρόσωπο , ακόμη και αυτών υπό τύπον παρακαταθέσεων ή δανείων σε τράπεζες και οποιοδήποτε δημόσιο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων , την έκδοση ενταλμάτων και γραμματίων εισπράξεως για την έκδοση , αποδοχή , τριτεγγύηση και οπισθογράφηση συναλλαγματικών , γραμματίων σε διαταγή, επιταγών και κάθε άλλου εγγράφου παραστατικού δικαιώματος ή υποχρεώσεως , απαιτούνται απαραίτητα οι υπογραφές του Προέδρου , του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία.
13.ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απαρτίζεται από τρία (3) τακτικά και δύο (2) αναπληρωματικά μέλη , που εκλέγονται από τη Γ.Σ. μεταξύ των τακτικών μελών του Συλλόγου , και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης κάθε χρόνο. Τα μέλη της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να είναι μέλη του Δ.Σ. . Η θητεία είναι τριετής και συμπίπτει με αυτήν του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρόεδρος της Ε.Ε. ορίζεται αυτός που πήρε τις περισσότερες ψήφους , σε περίπτωση δε ισοψηφίας αυτός που ευνοείται από τον κλήρο. Αυτός μαζί μα τα άλλα μέλη της Ε.Ε. προβαίνει στον έλεγχο των βιβλίων και υποβάλλει έγγραφες εκθέσεις προς τη Γ.Σ. Η ύπαρξη και δράση της Ε.Ε. δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση τη διενέργεια ελέγχου στη διαχείριση του Συλλόγου από Λογιστές ή άλλα όργανα που έχουν εντολή γι΄αυτό από τους κατά νόμο αρμοδίους.Οι αποφάσεις της Ε.Ε. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της. Εάν υπάρχει μέλος που μειοψηφεί μπορεί να διατυπώσει εγγράφως τη διαφωνία του. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα όταν παραβρίσκονται δύο (2) τουλάχιστον από τα τρία (3) τακτικά μέλη της.
14.ΓΕΝΙΚΑ
1. Το Σωματείο τηρεί τα παρακάτω βιβλία:
Α. Πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων
Β. Πρακτικών συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου
Γ. Ταμείου
Δ. Πρωτοκόλλου αλληλογραφίας
Ε. Γραμμάτιο είσπραξης και ένταλμα πληρωμών
ΣΤ. Μητρώο μελών
Ζ. Περιουσιακών στοιχείων

Άρθρο 11ο
Συλλογικά όργανα του Σωματείου είναι:
Η Γενική Συνέλευση ως ανώτατο όργανο του Σωματείου που αποφασίζει για όλα τα θέματα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο που ενεργεί σύμφωνα με το Καταστατικό και τις αποφάσεις της Γ.Σ.
Η εξελεγκτική επιτροπή. Είναι τριμελής και ελέγχει την οικονομική διαχείριση του Συλλόγου από το Δ.Σ. εγκρίνει ή όχι τον ισολογισμό που προτείνει το Δ.Σ. στο τέλος της Διαχειριστικής περιόδου στη Γ.Σ.

Άρθρο 12ο

Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται μία φορά το χρόνο στο μήνα Δεκέμβριο και έκτακτα όταν το αποφασίσει το Δ.Σ. ή το ζητήσουν τα 1/5 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών. Κατά τη σύγκλιση εκλέγεται τριμελές Προεδρείο που διευθύνει τις εργασίες της Γ.Σ. Στη Γ.Σ. ψηφίζουν και ψηφίζονται μόνο τα τακτικά μέλη , αλλά μπορούν να παρίστανται χωρίς δικαίωμα ψήφου και τα υπόλοιπα μέλη καθώς και δημοσιογράφοι.
Για να παρθούν από τη Γενική Συνέλευση αποφάσεις πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον το ½ των ταμειακά τακτοποιημένων μελών συν ένα. Κατ’ εξαίρεση ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει αν η Γ.Σ. συνέρχεται ύστερα από προηγούμενη αναβολή.
Η Τακτική Γ.Σ. εκλέγει το Δ.Σ. , το Προεδρείο της Γ.Σ. καθώς και την εφορευτική επιτροπή που είναι τριμελής και είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των αρχιαιρεσιών. Τα μέλη της δεν μπορεί να είναι υποψήφια για το Δ.Σ.

Άρθρο 13ο

Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά κάθε 15 ημέρες και αποφασίζει για τα θέματα για τα οποία είναι αρμόδιο. Οι αρμοδιότητες του Δ.Σ. καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας.

Άρθρο 14ο
Τροποποίηση καταστατικού-διάλυση Σωματείου

1. Προκειμένου για απόφαση προς τροποποίηση του Καταστατικού ή διάλυση του Σωματείου απαιτείται έκτακτη Γ.Σ. που συνεδριάζει με εξαιρετική απαρτία του μισού τουλάχιστον των μελών και πλειοψηφία τα ¾ των παρόντων.
2. Το Σωματείου διαλύεται με απόφαση της Γ.Σ. υπό τους όρους του Νόμου και του Καταστατικού, η οποία αποφασίζει και για την τύχη όλων των περιουσιακών της στοιχείων, μετά την εκκαθάριση .


Άρθρο 15ο
1. Το Σωματείο έχει σφραγίδα στρογγυλή η οποία φέρει κυκλικώς την επωνυμία του Σωματείου και στο μέσο το έτος ίδρυσης 2009.
2. Η πρώτη Γενική Συνέλευση για εκλογή τακτικής Διοίκησης και λοιπών οργάνων του Σωματείου θα συγκληθεί μέσα σε ένα δίμηνο από την αναγνώριση του Σωματείου και την εγγραφή του στο ειδικό βιβλίο των Σωματείων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Μέχρι τότε το Σωματείο διοικείται από πενταμελή προσωρινή διοικούσα επιτροπή , που εκλέγεται από τα ιδρυτικά μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου