Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Υπόμνημα του Συλλόγου μας προς το ΥΠΕΠΘ 29/11/2009

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΓΑΛΗΝΟΥ 108 ΔΡΑΜΑ ΤΚ 661 00 τηλ. 6977874009, 6980788184
Email : goneispma@gmail.com, http://goneispaidiwnmeanapiria.blogspot.com/



Προς: κα Λόκανα Ε. κο Τσαγκρή Δ. Αρ. Πρωτ. 16/2009
Κοιν: Πρωθυπουργό κο Παπανδρέου Γ. 29/11/2009
Υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου Α.
Υφυπουργό Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου Ε.
Υφυπουργό Παιδείας κο Πανάρετο Ι.
Ειδική Γραμματέα κα Δραγώνα Θ.
Πρόεδρο Εσαμεα κο Βαρδακαστάνη Ι.

Θέμα: Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί-Γονείς Παιδιών με Αναπηρία

Αξιότιμη κύρια Λόκανα, κύριε Τσαγκρή.
Με το συγκεκριμένο, το 2ο κατά σειρά Υπόμνημα, (το πρώτο χάθηκε κάπου στους διαδρόμους του Υπουργείου Παιδείας) ερχόμαστε να σας γνωστοποιήσουμε και να σας υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί-γονείς παιδιών με αναπηρία.

Συνoδευτικά με τους πίνακες που μας ζητήθηκαν από τους εκπροσώπους του Υπουργείου στη διάρκεια της συνάντησης που έλαβε χώρα στις 18/112009 στο ΥΠΕΠΘ, με εκπροσώπους του Δ.Σ του συλλόγου μας κκ. Κ.Κουμουστιβίδη, Δ.Μποϊντά και Σ.Πρασιάδου, σας στέλνουμε και το παρόν Υπόμνημα επιχειρώντας να σταχυολογήσουμε τα επιχειρήματα βάσει των οποίων θέτουμε και το αντίστοιχο αίτημά μας περί Διορισμού των γονέων εκπαιδευτικών –παιδιών με αναπηρία 67%.
Αρχικά επισημαίνουμε το φιλοσοφικό-θεωρητικό-αξιακό πλαίσιο / υπόστρωμα πάνω στο οποίο εδράζεται το σκεπτικό που αναπτύσσουμε. Θεωρούμε πως η θεμελιακή βαρύτητα των ιδεών της ελευθερίας και της ισότητας είναι αδιαπραγμάτευτη και γι’ αυτό ο έμπρακτος μετασχηματισμός τους μέσω εκτελεστικών πράξεων, που αποτρέπουν του να παραμένουν αυτές απλά και μόνο διακηρυκτικές αρχές, είναι το σημείο αιχμής και ο δείκτης ποιότητας μιας Δημοκρατικής και ευνομούμενης Πολιτείας, αλλά και ο δείκτης/κριτήριο αξιολόγησης του επιπέδου πολιτισμικής ανάπτυξης μιας κοινωνίας βάσει των δικαιωμάτων των ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, η έμπρακτη αναγνώριση της διαφορετικότητας και δη των μειονεκτουσών κοινωνικών κατηγοριών αποτελεί χρέος του κράτους, κάτι που ορίζεται και με συνταγματική επιταγή, ως μέριμνα λήψης των κατάλληλων μέτρων για την προστασία των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται όλοι οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων αυτών.
Ενδεικτικά επισημαίνουμε τη ρητή συνταγματική αναφορά (άρθρο 21, §6) σύμφωνα με την οποία «.....τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας...». Με τη διάταξη αυτή, το Σύνταγμα της Χώρας εναρμονίζεται µε τα πιο προοδευτικά Συντάγματα άλλων χωρών και υιοθετείται το κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία. Συγκεκριμένα, η διάταξη αυτή σε συνδυασμό µε την αρχή της αναλογικής ισότητας (άρθρο 4 §1) αλλά και µε τη διάταξη του άρθρου 116 §2, που επιτρέπει την λήψη θετικών μέτρων υπέρ των



Όλο το υπόμνημα σε μορφή pdf μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ http://www.4shared.com/file/164220120/f5426319/___online.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου