Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή

22 Δεκεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή



Η αγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες αποτελεί μια διάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης, την οποία αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία. Οι μαθητές με ειδικές ανάγκες είναι μέλη της κοινωνίας μας και απαιτούν σεβασμό, κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και συνδρομή από επιστημονικά καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στόχος μας είναι αφενός η οικοδόμηση ενός ενταξιακού μοντέλου στην εκπαίδευση, όπου έχουν πρόσβαση οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρία και θα αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων και αφετέρου η οικοδόμηση ειδικών σχολείων για τα παιδιά που δε μπορούν να συμμετέχουν στη γενική εκπαίδευση. Η ειδική αγωγή ξεκινά από την πρώιμη παρέμβαση στην πολύ πρώτη παιδική ηλικία και εκτείνεται στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών μετά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαγγελματική αποκατάσταση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα προχωρήσουμε άμεσα στην τροποποίηση του Ν. 3699/2008 «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» (ΦΕΚ Α’, 199/2.10.2008). Ως προς την πρόσληψη εκπαιδευτικών, θα καταργηθούν τα ακριβοπληρωμένα σεμινάρια των 400 ωρών ως προσόν διορισμού, που αποτελούν εμπαιγμό τόσο για την επιμόρφωση που παρέχουν, όσο και για τους κατόχους αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών στην ειδική αγωγή. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η ένταξη όλων των κλάδων εκπαίδευσης ειδικής αγωγής (Α/θμιας και Β/θμιας) στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, θέτοντας τέρμα στις συνθήκες αβεβαιότητας και ομηρίας των αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου