Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΕΣΑΜΕΑ

Αρ.Πρωτ. 32/2010
15/12/2010
ΠΡΟΣ: ΕΣΑΜΕΑ
ΚΟΙΝ: ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ

Θέμα: «Προτάσεις για την αναμόρφωση του σχετικού ΠΔ που αφορά στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»
Με αφορμή τις προτάσεις της ΕΣΑμΕΑ για την αναμόρφωση του σχετικού ΠΔ που αφορά στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουμε να πούμε τα παρακάτω.
Η περ. α της παρ. 1 του άρθρου 13 του Π.Δ 50/8-3-96 ‘’Οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται ειδική θεραπευτική αγωγή ή εκπαίδευση και είναι τυφλά, κωφά ή βαρήκοα, αυτιστικά, σπαστικά πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS, σύνδρομο DΟWΝ και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn. Για την απόδειξη των λόγων αυτών απαιτείται βεβαίωση Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας ΄΄. είναι σε εφαρμογή μέχρι και σήμερα αλλά σοβαρές ασθένειες ή σύνδρομα ( πχ νοητική αναπηρία >67%) δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό .
Γι αυτό το λόγο προτείνουμε:
Αντί όλων των ασθενειών που αναφέρονται στο πιο πάνω ΠΔ, και για να μην εξαιρεθούν ενδεχομένως πάλι ορισμένες αναπηρίες, να συμπεριληφθεί ο όρος ‘’ εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά με αναπηρία 67% και άνω το οποίο να προκύπτει σύμφωνα με το Νόμο 2643/98 (ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 2643 Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και άλλες διατάξεις.), πρωτοβάθμιες επιτροπές που μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικά ποσοστού αναπηρίας 67% και άνω είναι μόνο αυτές του ΙΚΑ. (Ν.2643/98 Άρθρο 7, παρ. η : Πιστοποιητικό πρωτοβάθμιας υγειονομικής Επιτροπής του Άρθρου 6 του ν.2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α’) από το οποίο να προκύπτει η πάθηση και το ποσοστό αναπηρίας.)
Ο όρος ‘’βαριές αναπηρίες και περίπλοκες ανάγκες εξάρτησης’’ είναι πολύ γενικός και μόνον προβλήματα προκαλεί.
Η περ. β που αναφέρεστε αφορά τους πολύτεκνους.
Στην περ. γ συμφωνούμε με την πρόταση σας ‘’ σε όλους τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ανεξάρτητα από την αιτία της αναπηρίας να έχουν το δικαίωμα να υπηρετούν σε σχολεία που βρίσκονται πληρέστερα στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους’’. Γιατί όμως μόνο στους ανθρώπους με αναπηρία >50% και όχι και στους γονείς παιδιών με αναπηρία >50% .Το ίδιο δύσκολο δεν είναι για έναν εκπαιδευτικό με νεανικό διαβήτη (αναπηρία 50%) με έναν γονέα με παιδί με νεανικό διαβήτη;;;
Τέλος θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για αποσπάσεις σε αναπληρωτές γονείς παιδιών με αναπηρία, καθώς και ατόμων με αναπηρία, στους τόπους που τους εξυπηρετούν, όταν αποδεδειγμένα η αναπηρία προέκυψε μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών της αίτησης αναπληρωτών και ωρομισθίων και περιοχών προτιμήσεις, για να μην ξαναζήσουμε αυτό που συμβαίνει φέτος με την μητέρα που το παιδί της έμεινε εγκεφαλικά παράλυτο μετά από προγραμματισμένη εγχείρηση καρδίας στην οποία υπεβλήθει στις 20/7/2010, εγχείρηση που αν όλα έβαιναν κατ΄ ευχήν, η μητέρα σήμερα μαζί με το παιδί της θα υπηρετούσε ως αναπληρώτρια στην Γ – Β Αθήνας, παραμένει εγκλωβισμένη στον τόπο κατοικίας της, αφού πρέπει να είναι κοντά στο παιδί , παρόλο που και το Υπουργείο στην απάντηση τους σε έγγραφο σας όπου ζητούσατε την απόσπαση της, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ’’ αποδεδειγμένα σοβαροί λόγοι’’ αλλά το αίτημα της δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί δεν το προβλέπει η νομοθεσία!!!! η οποία προβλέπει μόνον την απόσπαση αναπληρωτών που έχουν εκλεγεί Δημοτικοί Σύμβουλοι !!!!!


Για το ΔΣ του Συλλόγου
ο Πρόεδρος η Γεν. Γραμματέας

Κουμουστιβίδης Κωνσταντίνος Πρασιάδου Σταυρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου