Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 17/10/2008

Το παρακάτω κείμενο στάλθηκε στην Υπουργό Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλία, καθώς και στην Υφυπουργό κυρία Καλατζάκου Σοφία στις 17/10/2008.

ΠΡΟΣ:

ΘΕΜΑ: Πρόταση που αφορά αδιόριστους εκπαιδευτικούς γονείς παιδιών με αναπηρία.



Σας γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα κανένα μέτρο για την ενίσχυση της οικογένειας ( όσο αφορά την εργασία) δεν μας έχει βοηθήσει άμεσα ή έμμεσα.
Δεν προτασσόμαστε στους διορισμούς π.χ. όπως οι πολύτεκνοι με 4 τέκνα αν και νομίζουμε ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί με αναπηρία σήμερα ίσως να είναι και δυσκολότερο από τέσσερα υγιή παιδιά που κάποτε θα απογαλακτιστούν και θα κάνουν την δική τους ζωή.
Ζητούμε λοιπόν εδώ τον άμεσο διορισμό μας όπως οι πολύτεκνοι γονείς (πολύ δε περισσότερο αν υπάρχουν και άλλα παιδιά στην οικογένεια ).
Εδώ η ευαισθησία της πολιτείας μπορεί να φανεί βάζοντας μας τελικά τουλάχιστον σαν ποσοστό π.χ. 10% σε κάθε χρονιά διορισμών με βάση την παλαιότητα του πτυχίου. Παράγραφος όπως το 20% για τους τρίτεκνους αναπληρωτές ή για τους αναπληρωτές στα ειδικά σχολεία , όπου δικαιούμαστε να κάνουμε αίτηση αλλά ποτέ τα ποσοστά προσλήψεων δεν είναι τέτοια ώστε να δουλέψουμε.
Προϋπηρεσία και μεταπτυχιακοί τίτλοι για εμάς είναι δύσκολοι έως αδύνατοι κυρίως η προϋπηρεσία γιατί δεν μπορούμε να ξενιτευτούμε για ένα ή δυο χρόνια και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε περιοχές όπου τα ΑΜΕΑ δεν έχουν καμία ευκολία.
Τα θέματα αυτά θα πρέπει να αφορούν αδιόριστους εκπαιδευτικούς , γονείς παιδιών με μόνιμες αναπηρίες.
Η σοβαρότητα της πάθησης θα πρέπει να πιστοποιείται με τις γνωματεύσεις των γιατρών δημοσίων νοσοκομείων που παρακολουθούν το παιδί καθώς και από τις γνωματεύσεις πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.
Δεν είμαστε πολλοί ώστε να υπάρχει από μέρους μας πολιτική πίεση. Είμαστε λίγοι και ζητάμε βοήθεια προσβλέποντας στην κοινωνική ευαισθησία της πολιτείας.
Υποσχέσεις από επιμέρους πολιτικούς και λόγους ακόμα και μέσα στη βουλή π.χ. της κυρίας Μπερνιδάκη έχουμε ακούσει . Εμείς όμως θέλουμε κάτι χειροπιαστό που να γίνει άμεσα. Είμαστε ανοικτοί και επιθυμούμε μια συνάντηση μαζί σας για να σας εξηγήσουμε από κοντά και με κάθε λεπτομέρεια για ποιους λόγους δεν έχουμε κανένα πλεονέκτημα σε κάθε περίπτωση.

Περιμένουμε την απάντηση σας καθώς και την συνεννόηση για ορισμό συνάντησης για περισσότερες διευκρινήσεις αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.



Με εκτίμηση
Οι γονείς






Στο τέλος Οκτωβρίου 2008 λάβαμε την παρκάτω επιστολή απο το γραφείου της κυρίας Υπουργού,

apasxolisis 1


λίγες μέρες αργότερα λαβαμε την παρακάτω επιστολή,

apasxolisis 2

και τέλος λάβαμε

apasxolsis 3a

apasxolisis3b


Στις 5/11/2008 στείλαμε την παρακάτω απάντηση

ΠΡΟΣ: Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

ΚΟΙΝ.: Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Γενική Δ/νση Εργασίας – Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας- Τμήμα ΙΙ

ΘΕΜΑ: Πρόταση που αφορά αδιόριστους εκπαιδευτικούς γονείς παιδιών με αναπηρία.

ΣΧΕΤ.: Η από 24-10-2008 επιστολή σας με Αριθ. Πρωτ. 74312/1170

Σε απάντηση της επιστολής σας θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε τα παρακάτω.
Ο νόμος 2643/98 ορίζει ότι:

ΑΡΘΡΟ 2:
Προστασία σε φορείς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, ελληνικές ή ξένες , που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή και οι φορείς του Δημοσίου τομέα που αναφέρονται στην παράγραφο 8, καθώς και οι θυγατρικές τους εταιρείες , εφόσον απασχολούν προσωπικό πάνω από 50 άτομα υποχρεούνται να προσλαμβάνουν προστατευόμενα πρόσωπα του προηγούμενου άρθρου , σε ποσοστό οκτώ (8%) τοις εκατό επί του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης της εκμετάλλευσης ή του φορέα. Εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή φορείς οι οποίοι εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους αρνητικό αποτέλεσμα (ζημιά) στις δύο αμέσως προηγούμενες από το έτος πρόσληψης χρήσεις. Το ποσοστό αυτό (8%) κατανέμεται στις προστατευόμενες κατηγορίες προσώπων του άρθρου 1 με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:
α) Ποσοστό 3% στα πρόσωπα της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1. Προκειμένου για τοποθετήσεις στους φορείς του Δημοσίου Τομέα της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου στα πρόσωπα της κατηγορίας αυτής αντιστοιχεί ποσοστό 2%.
β) Ποσοστό 2% στα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 1.Προκειμένου για τοποθετήσεις στους φορείς του Δημοσίου τομέα της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου στα πρόσωπα της κατηγορίας αυτής αντιστοιχεί ποσοστό 3% και προτάσσεται των προσώπων της περίπτωσης α΄.
γ) Ποσοστό 1% στα πρόσωπα της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1.
δ) Ποσοστό 1% στα πρόσωπα του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1
ε) Ποσοστό 1% στα πρόσωπα της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου του άρθρου 1.
1. Οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, οι τράπεζες και οι φορείς του δημοσίου τομέα που αναφέρονται στην παράγραφο 8 υποχρεούνται επιπλέον από τα προστατευόμενα που οι φορείς αυτοί προσλαμβάνουν σύμφωνα με την παράγραφο 1, να προσλαμβάνουν:
α) Στο 80% των κενών θέσεων τηλεφωνητών κενών οικιακών τηλεφωνικών κέντρων , τυφλούς πτυχιούχους των σχολών εκπαίδευσης τυφλών τηλεφωνητών , οι οποίες εποπτεύονται από τα Υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τυχόν κλάσμα που προκύπτει κατά τον υπολογισμό του αριθμού των θέσεων εάν υπερβαίνει τη μισή μονάδα υπολογίζεται ως ακέραιη μονάδα.
β) Στο ένα πέμπτο (1/5) των κενών θέσεων κλητήρων , νυχτοφυλάκων, καθαριστών – καθαριστριών, θυρωρών, κηπουρών και τραπεζοκόμων , θύματα πολέμου , αναπήρους και πολεμικής ή ειρηνικής περιόδου και του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 ή τέκνα των αναπήρων πολέμου ή της Εθνικής Αντίστασης ή θανόντων αναπήρων πολέμου ή της εθνικής Αντίστασης, εφόσον κατοικούν στην περιφέρεια όπου προσλαμβάνονται και είναι σε θέση να εκτελέσουν την εργασία που τους ανατίθεται.
6. Οι φορείς του δημοσίου τομέα που αναφέρονται στην παράγραφο 8 υποχρεούνται να προσλαμβάνουν ως δικηγόρους προστατευόμενα πρόσωπα του άρθρου 1, σε ποσοστό 8% επί του συνολικού αριθμού των δικηγόρων που απασχολούνται στη νομική υπηρεσία. Η κατανομή αυτή του ποσοστού αυτού στις κατηγορίες των προστατευόμενων προσώπων γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 1.
8. Οι διατάξεις του νόμου αυτού εφαρμόζονται στους ακόλουθους φορείς του δημοσίου τομέα
α) Στις δημόσιες επιχειρήσεις και στους δημόσιους οργανισμούς
β) Στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου , που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς , σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις , από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή στα οποία το κράτος κατέχει το 51% τουλάχιστον του μετοχικού τους κεφαλαίου.
γ) Στα νομικά πρόσωπα τα οποία είτε ανήκουν στα νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στις προηγούμενες περιπτώσεις α και β ή στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε βαθμίδας ή στην ΚΕΔΚΕ ή στις τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων είτε επιχορηγούνται από τους φορείς αυτούς , τακτικώς κατά 50% τουλάχιστον του ετησίου προϋπολογισμού τους , σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή τα οικεία καταστατικά είτε έχουν μετοχικό κεφάλαιο το 51% τουλάχιστον του οποίου κατέχουν οι παραπάνω φορείς.

Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε σε ποιο σημείο ο συγκεκριμένος νόμος αναφέρει ότι οι προστατευτικές διατάξεις δεν ισχύουν σε θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών.
Επίσης θα θέλαμε να μας πείτε, αν εμπίπτει στις αρμοδιότητες σας, πως το υπουργείο παιδείας σε ορισμένες ομάδες προσώπων ειδικών κατηγοριών του συγκεκριμένου νόμου ( πολύτεκνοι, κλπ) φέρετε ευεργετικά και άλλες τις αγνοεί.

Με εκτίμηση
Οι γονείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου