Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

«Το κράτος αντιμετωπίζει την αναπηρία με… αναπηρία»

Απο την σελίδα www.alfavita.gr

Εκτός εκπαίδευσης οι τυφλοί

20/09/2010


«Το κράτος αντιμετωπίζει την αναπηρία με… αναπηρία»



Στις 13 Σεπτεμβρίου, η νέα σχολική χρονιά βρήκε τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης κλειστή. Το ιστορικό αυτό ίδρυμα της συμπρωτεύουσας, που φιλοξενεί, εκπαιδεύει και στηρίζει άτομα με προβλήματα οράσεως από όλη την Ελλάδα, δε λειτούργησε λόγω μακροχρόνιων οικονομικών προβλημάτων.
Η συνεχής υποχρηματοδότηση της Σχολής Τυφλών οδήγησε στη δημιουργία ελλείμματος ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν οι εργαζόμενοι της Σχολής απλήρωτοι πάνω από 8 μήνες. Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι, αλλά και γονείς και μαθητές, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό τμήματος της Βασ. Όλγας για μία ώρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Την ίδια ημέρα, το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε ενέργειες για την επαναλειτουργία του Ιδρύματος, όπως την καταβολή μέρους των οφειλόμενων χρημάτων αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης της Σχολής από το ίδιο το Υπουργείο. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν εξοργισμένοι ότι δεν έλαβαν ποτέ τα χρήματα αυτά.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ» κ. Νίκο Μουζακίτη, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση για τα οικονομικά προβλήματα του Ιδρύματος, καθώς τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας ήταν μάλλον πρόχειρα.
Στην Αθήνα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, καθώς από τα 25 ειδικά σχολεία, 12 έχουν βάλει λουκέτο, ενώ όσα κατάφεραν να λειτουργήσουν αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις. Στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στη Καλλιθέα πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες για τις απολύσεις δύο εργαζόμενων ψυχολόγων ζητώντας την επαναπρόσληψη τους, την άμεση επιχορήγηση του κέντρου για εξόφληση των οφειλών του και την αναβάθμιση του. Το κέντρο θα βρισκόταν στην ίδια κατάσταση αν δεν είχε συνεχείς κινητοποιήσεις, αφού αντιμετωπίζει προβλήματα όπως ελλείψεις χώρου για στέγαση και μαθημάτων, ενώ πολλές υπηρεσίες του υπολειτουργούν και οι θέσεις των εκπαιδευτικών μειώνονται κάθε χρόνο.
Στη Πτολεμαΐδα δε θα λειτουργήσουν φέτος το ειδικό σχολείο και το νηπιαγωγείο λόγω έλλειψης καθηγητών αλλά και απαραίτητων κτιριακών υποδομών, ενώ το Ειδικό Σχολείο Ορεστιάδας παρότι λειτούργησε και αυτή τη σχολική χρονιά, αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς στεγάζεται σε ακατάλληλο κτίριο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ελάχιστοι τυφλοί καταφέρνουν να εκπαιδεύονται κατάλληλα και να αποκαθίστανται επαγγελματικά στη συνέχεια. Εξαιτίας των συνεχών υποχρηματοδοτήσεων δεν αναπτύσσονται επαρκώς στοιχεία του ρόλου των ιδρυμάτων και μειώνεται σημαντικά το έργο τους. Παρόλο που, από το 1977, οι τυφλοί με αγώνες είχαν καταφέρει να διεκδικήσουν την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα αδιέξοδα της καθημερινής τους διαβίωσης την άρση της περιθωριοποίησης, της κακοδιαχείρισης των σχολών τυφλών, εν έτη 2010 οι Σχολές Τυφλών κλείνουν, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την ίδια την Πρόνοια. Οι εργαζόμενοι μαζί με τους γονείς με τους μαθητές είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν για μία ακόμη φορά τα αυτονόητα. «Δε θα προδώσουμε τους αγώνες των τυφλών» δηλώνει η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΑΤ κ. Ελένη Μηλιαρονικολάκη, λέγοντας πως μέσα από τους αγώνες θα έρθει η δικαίωση του έργου των σχολών αυτών.

Μαίρη Φωτεινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου