Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η εφαρμογή της εγκυκλίου του Ι.Κ.Α. ανεστάλη μέχρι 1 Ιουλίου 2011, αλλά…

Δημοσιεύθηκε στις 08/06/2011

Στις 7 Ιουνίου 2011 ανακοινώθηκε από το Ι.Κ.Α. πως η εφαρμογή της εγκυκλίου με θέμα «Κοινοποίηση πίνακα των χορηγουμένων από το ΙΚΑ–ΕΤΑΜ ορθοπεδικών, ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών και παροχή σχετικών οδηγιών για τη χορήγησή τους» ανεστάλη μέχρι την 1η Ιουλίου και πως στο εντωμεταξύ το Ι.Κ.Α. θα συζητήσει με τα μέλη της κίνησης για την χειραφέτηση των ΑμεΑ «Μηδενική Ανοχή» και τα άλλα σωματεία ΑμεΑ τις απαραίτητες τροποποιήσεις για την τελική εκδοχή της εγκυκλίου που θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου 2011.

Αυτή είναι μια καταρχήν ικανοποιητική εξέλιξη, αλλά η κίνηση για τη χειραφέτηση των ΑμεΑ και τα συνδικαλιστικά σωματεία ΑμεΑ έχουν την τεχνογνωσία για να συμβάλουν στην σύνταξη μιας εγκυκλίου η οποία θα προσδιορίζει εκείνα τα βοηθήματα που είναι απαραίτητα για την κοινότητα των ανθρώπων με κινητικές αναπηρίες, ενώ ταυτοχρόνως θα οδηγήσουν και σε μια ταυτόχρονη μείωση του κόστους που έχουν οι παροχές σε είδος;

Είναι ένα δύσκολο αριθμητικό πρόβλημα. Το Ι.Κ.Α. θέλει περικοπές στο κόστος των παροχών σε είδος προφανώς της τάξης του 50%.

Εάν αποφασιστεί να διατηρηθούν τα ποσά που αφορούν αναπηρικά αμαξίδια, τεχνητά μέλη, γερανάκια κ.ά., τότε κάποια από τα βοηθήματα δεν θα πρέπει να αφαιρεθούν από την λίστα των χορηγούμενων ειδών ή να μειωθούν οι τιμές τους περισσότερο από 50%;

Ποια θα είναι αυτά τα βοηθήματα που θα αφαιρεθούν από την λίστα των χορηγούμενων ειδών από το Ι.Κ.Α.;

Έχουν την τεχνογνωσία τα μέλη της «Κίνησης» και τα μέλη των Δ.Σ. των συνδικαλιστικών σωματείων για να κρίνουν ποια από τα βοηθήματα είναι απολύτως απαραίτητα και ποια μπορούν να σταματήσουν να χορηγούνται από το Ι.Κ.Α.;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα πρέπει οπωσδήποτε ο κάθε ξεχωριστός ασφαλισμένος να την δώσει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Στην Ελλάδα του 2011 υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς μη αμφισβήτησης των αποφάσεων των συνδικαλιστών και των ακτιβιστών και γι’αυτό δεν πρόκειται το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ να παρέμβει σε μια τέτοια διαδικασία που, μολονότι είναι αυστηρά τεχνική και μπορεί να κριθεί μόνο από τη θεωρία και την πράξη της αποκατάστασης και της ανεξάρτητης διαβίωσης, στο τέλος θα αποφασιστεί από συνδικαλιστές και ακτιβιστές.

Κάτω όμως από τους οποιουσδήποτε όρους και στο πλαίσιο της δεδομένης οικονομικής κρίσης, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διενέργεια ενός διαλόγου που θα καταλήξει σε χρηστικά και χρήσιμα αποτελέσματα, που δεν θα απειλήσουν τους όρους επιβίωσης και την υγεία των ασφαλισμένων.

Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα ερώτημα:

Εάν το Ι.Κ.Α. πιεζόμενο δεχθεί μια λύση που αντί του 50% προτείνει μια ενδεχόμενη εναλλακτική μείωση της τάξης του 30%, ποιος θα μας διαβεβαιώσει πως δεν θα κηρύξει άτυπη καθυστέρηση ή άρνηση πληρωμών; Και εάν αυτή η καθυστέρηση των πληρωμών συμβεί και για την προμήθεια των ασφαλισμένων σε αναλώσιμα μπορεί να φανταστεί κανένας πού θα βρίσκουν καθετήρες, πεοκαλύπτρες, ουροσυλλέκτες, οι χιλιάδες ασφαλισμένοι με παραπληγίες και με τετραπληγίες του Ι.Κ.Α.;

Μπορεί να θυμηθεί κανένας τί έγινε το Νοέμβριο του 2009, όταν ανακοινώθηκε από το ΟΓΑ η αναστολή των πληρωμών για καθετήρες για διαλείποντες καθετηριασμούς;

Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να θυμηθεί εκτός από τους ίδιους τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ: Μέσα σε μία εβδομάδα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πληροφορήθηκαν πως δεν δικαιούνται πλέον καθετήρες για διαλείποντες καθετηριασμούς και πως ο ΟΓΑ δεν πρόκειται να πληρώσει τις προμήθειες που έκαναν οι ασφαλισμένοι του για τους τελευταίους 12 μήνες!

Πιο πρακτικά; Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ χρωστούσαν σε εταιρείες τα χρήματα για την αγορά των καθετήρων ενός έτους.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), όταν στις 2 Αυγούστου 2009 αποφασίστηκε η διακοπή όλων των χορηγήσεων προς τους ασφαλισμένους με κινητικές αναπηρίες, παραπληγίες και τετραπληγίες.

Υπάρχει έστω και ένας συνδικαλιστικός φορέας ή ομάδα ακτιβιστών που να ξέρει αυτό το παραπάνω;

Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α. πως πλέον οι πληρωμές από το Ι.Κ.Α. δεν θα καθυστερήσουν ή δεν θα σταματήσουν;

Εξοχότατοι συνδικαλιστές και ακτιβιστές:

Οι καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλισμένων για τα βοηθήματα και για τα αναλώσιμα δεν χρειάζονται εγκύκλιο. Και όπως δεν καταλάβατε τίποτα όταν σταμάτησαν οι πληρωμές από τον ΟΓΑ και από τον ΟΠΑΔ, έτσι δεν θα καταλάβετε και αυτά που πρόκειται να γίνουν στο Ι.Κ.Α.

Η υπόθεση των παροχών σε είδος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν αφήνει περιθώρια για ερασιτεχνισμούς.

Όμως στην Ελλάδα κουμάντο δεν κάνει κανένας, αφού και τα ασφαλιστικά ταμεία αυτονομήθηκαν και το κράτος διαλύθηκε, αλλά και οι φορείς «πολιτικής πίεσης» βρίσκονται λίγο μετά τη μεταπολίτευση.

Τα ελληνικά σωματεία είναι τα μόνα στον δυτικό κόσμο που δεν έχουν τεχνοκράτες για να μπορούν να αξιολογήσουν όλα αυτά που αφορούν στην κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες. Και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Τα ελληνικά σωματεία δεν είναι ομάδες αυτοβοήθειας. Είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τί περιθώρια υπάρχουν; Με τεχνικούς όρους δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Αυτό που θα προκύψει στο τέλος του Ιουνίου 2011 θα είναι προϊόν σύμπτωσης!

Μέχρι τότε, το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ θα έχει εκδοθεί. Ωστόσο, θα μπορείτε να ενημερώνεστε συνεχώς από το www.disabled.gr που είναι το μόνο που ενημερώνει και τους Έλληνες με αναπηρίες και τους συνδικαλιστές και τους ακτιβιστές. Γιατί εάν δεν υπήρχαν τα newsletters του www.disabled.gr, όλοι θα είχαν καταλάβει τις περικοπές εκ των συμφραζόμενων.

Νίκος, www.disabled.gr Ιούνιος 2011.

http://www.disabled.gr/lib/?p=39288

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου