Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Τελικά υπάρχει κοινωνικό κράτος;

Με τον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Παιδείας δόθηκε επιτέλους μια διέξοδος εκτός από τους πολύτεκνους και σε αρκετές ακόμα οικογένειες , οι οποίες (χωρίς να είναι επιλογή τους) ανήκουν στις λεγόμενες «ειδικές κατηγορίες», ώστε να μπορέσουν να τακτοποιηθούν επαγγελματικά καποια μέλη τους.
Οι 226 που θα διορισθούν κατανέμονται ως εξής:
• 90 πολύτεκνοι,
• 56 εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας >67%,
• 21 γονείς παιδιών με αναπηρίες >67%
• και 59 εκπαιδευτικοί ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η σωστή αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου, «έπρεπε» όμως να συνοδεύεται από ρυθμίσεις που θα την καθιστούν δώρο-άδωρο (στην Ελλάδα είμαστε). Εξηγώ:
Το Υπουργείο έσπευσε, μέσω Δελτίου Τύπου, να μας κάνει σαφές ότι για τους 226 αυτούς εκπαιδευτικούς, δε θα υπάρχει ειδική μεταχείριση στις τοποθετήσεις και θα υπηρετήσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια στον τόπο διορισμού τους, όπως (υποτίθεται ότι) θα ισχύσει για όλους τους υπόλοιπους νεοδιοριζόμενους.
Με την πρώτη μέρα ανάληψης υπηρεσίας, οι 90 πολύτεκνοι θα πάρουν λογικά την άδεια ανατροφής παιδιού προσμετρώντας ταυτόχρονα το χρόνο της άδειας ως χρόνο υπηρεσίας στην οργανική τους θέση (όλοι τους έγιναν λογικά πολύτεκνοι την χρονιά που μας πέρασε αλλιώς θα είχαν διοριστεί πέρσι), οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε πως τους θίγει λιγότερο η ρύθμιση.
Όμως, οι 56 με αναπηρία, οι οποίοι λογικά θα χρειάζονται θεραπείες, φυσικοθεραπείες κ.λ.π θα αναγκαστούν (άραγε είναι εφικτό σε όλους;) να πάνε στα ωραία μας νησιά ή σε άλλα ακριτικά σημεία της χώρας, με τις γνωστές ελλείψεις σε υποδομές ιατρικής περίθαλψης.
Αλλά και οι 21 γονείς παιδιών με αναπηρίες (όπως εγώ) θα αφήσουμε τα παιδιά μας που κάνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης και θα μετατρέψουμε (προσωρινά;) τις οικογένειες μας σε μονογονεϊκές, γιατί κάποιος θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας και να καταστήσει σαφές σε όλους πως μπορεί να καθορίσει όπως αυτός επιθυμεί τις ζωές μας;
Δυστυχώς δεν έχω συγγενείς πολιτικούς για να διοριστώ στη Βουλή, για αυτό θα αφήσω τη γυναίκα μου, η οποία εργάζεται, να φροντίζει τα 3 παιδιά μας (10 ,8 και 5χρονών ) και όταν χρειάζεται να νοσηλευτεί η μικρή για τη θεραπεία της να αναλαμβάνουν οι γείτονες τα άλλα δύο παιδιά αφού ο μπαμπάς θα βρίσκεται εκτός…
Μιλάμε για 76 οικογένειες οι οποίες ΔΕΝ επέλεξαν να είναι ειδική κατηγορία.
Να σημειωθεί ότι του χρόνου θα είναι ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες και εύχομαι να υπάρξει χρονιά στην οποία να μην βρίσκεται ούτε ένας αδιόριστος σε αυτές τις «ειδικές» κατηγορίες.
Σανδάλης Δημήτρης ΠΕ0401

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στο http://www.alfavita.gr/artro.php?id=7132

3 σχόλια:

  1. Θερμά συγχαρητήρια στο Σύλλογο για το διορισμό των πρώτων γονέων ,που μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους.
    Συγχαρητήρια και στους διορισθέντες , και καλή επιτυχία στο έργο τους. Παρατηρήθηκε πάντως ότι αρκετοί από τους συναδέλφους που διορίστηκαν, δεν ήταν μέλη του συλλόγου, χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό. Πιστεύω ότι πρέπει έστω και τώρα , να γίνουν μέλη, να γιγαντωθεί ο Σύλλογος, και να πραγματοποιηθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από τον διορισμό όλων των γονέων ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας
    Πρόσφατα στον πίνακα του 24μηνου, προστέθηκαν και συνάδελφοι με 23,5 μήνες προϋπηρεσία. Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, νομίζω πως ο αριθμός αυτών των συναδέλφων, είναι ισος η μεγαλύτερος ΟΛΩΝ των γονέων παιδιών με αναπηρία. Χρειάζεται πολιτική βούληση, και άσκηση πίεσης από την δική μας πλευρά. Τα προβλήματα μας παραμένουν ίδια, και στους 60 μήνες προϋπηρεσίας και στους…0 και κανένας δείκτης μέτρησης δεν καθορίζει το μέγεθος αυτών. Τέλος ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά που ήταν η ψυχή του Συλλόγου και τους γνωρίζουμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ανώνυμε από που αντλείς τα στοιχεία σου για το ποιοί είναι μέλη ή όχι. Ειδικά όμως για τους φιλολόγους τα στοιχεία σου είναι λάθος.
    Και όσοι δεν είναι μέλη μπορούν να γίνουν αν το θελήσουν. To να διοριστεί κάποιος δεν θα πει πως χάνει την ιδιότητα του εκπαιδευτικού γονέα παιδιού με αναπηρία
    Η προϋπηρεσία που θα αποκτηθεί φέτος συμφώνα με το νέο νόμο δε θα προσμετρηθεί στο 12μηνο για μας τους γονείς και αυτό ακριβώς είναι το κομμάτι που θα πρέπει να ασχοληθούμε από δω και πέρα και θα πρέπει το Υπουργείο να καταλάβει πως οι γονείς είναι μια ομάδα που ουδέποτε επιδίωξε να είναι ειδική, που δεν αυξάνεται γεωμετρικά, που έχει πολλαπλά προβλήματα να αντιμετωπίσει, αρχής γενομένης από τον εργασιακό και όχι μόνο αποκλεισμό της και που μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίστηκε ισότιμα κατά την εκτίμησή μας έναντι των υπολοίπων κοινωνικών κατηγοριών. Και δεν μπορεί να ζητά 12 μήνες από 60 ανθρώπους και να τους αποκλείει από το μεταβατικό στάδιο ενώ αλλού να τα δίνει όλα απλόχερα. Είναι νομίζω στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστα θα συμφωνήσω απόλυτα σε αυτά που λες και πιστεύω ότι όλοι είμαστε <> από τη στιγμή που έχουμε ένα κοινό πρόβλημα.Πρέπει όλοι μας να προσπάθήσουμε έτσι ώστε και ο τελευταίος γονιός να διορισθεί.Δεν επιλέξαμε να ανήκουμε σε αυτήν την κοινωνική ομάδα.Πρέπει κάποτε αυτή η πολιτεία να σταματήσει να νομοθετηθεί με βάση σε ποιο εκλογικό σώμα απευθύνεται.Αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρούν αυτοί;
    Πρέπει να μείνουμε συσπειρωμένοι και να γινόμαστε επώνυμοι. Να κάνουμε ένα αίτημα - ψήφισμα που να το υπογράψουμε όλοι ΕΠΩΝΥΜΑ.
    Αν βομβαρδίζουμε τα site με άρθρα και τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους με επιστολές το θέμα θα είναι πάντα στην επιφάνεια.Δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι όλοι μας και αυτοί που διοριστήκαμε πρέπει να γίνουμε τα αυτιά και τα μάτια των υπολοίπων γιατί για εμάς υπάρχει μόνο η αλληλεγγύη για κάποιον που έχει το ίδιο πρόβλημα με εμάς.
    Μείνετε ενωμένοι με τον σύλλογο να ενημερώνεστε και να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας.

    Δημήτρης Σανδάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή